Selecteer een pagina

Sommige zal het niet ontgaan zijn gister, om 19.00 Nederlandse tijd, is WWDC begonnen. De Worldwide Developers Conference is de plek waar ontwikkelaars van Apple software bij elkaar komen.

Traditiegetrouw begint WWDC met een zogenaamde keynote van Apple waarin ze de ontwikkelingen delen met het aanwezige publiek en met de mensen die de livestream via het internet volgen.

Er zijn gisteren meerdere interessante aankondigingen gedaan maar in dit artikel wil ik even stil staan bij twee specifieke punten.

Smartphone verslaving

We kijken gemiddeld 2,42 uur per dag naar ons smartphone beeldscherm en een ‘normale’ gebruiker zou zijn smartphone al 2617 keer per dag aanraken [1].

Moet je voorstellen hoe het dan gesteld is met de mensen die niet als ‘normaal’ beschouwd worden.

Ik hoop – en denk oprecht – dat ik geen smartphone verslaving heb maar ik ben er wel bewust mee bezig om minder vaak op mijn iPhone te kijken.

Zeker wanneer je de cijfers zo ziet kun je alleen maar concluderen dat het erg zonde van je tijd is om zo vaak op je smartphone te kijken.

Al is het alleen maar om de simpele reden dat je met die 2,42 uur andere dingen kunt doen waar je eigenlijk veel meer waarde aan hecht.

Los daarvan blijkt meerdere onderzoeken dat een smartphone verslaving ernstige gevolgen kan hebben als depressies en angstaanvallen [2]

Het heeft dus niet alleen een voordeel om minder bezig te zijn met je smartphone, het heeft ook nog eens een nadeel om meer bezig te zijn met je smartphone.

Screen Time

Er gingen al wat geruchten maar Apple heeft gisteravond de dienst Screen Time aangekondigd.

Deze dienst maakt het onder andere mogelijk om wekelijks een rapportage te ontvangen. Uit deze rapportage kun je opmaken hoeveel uur je per dag aan je iPhone hebt besteedt en aan welke activiteiten.

Naast de wekelijkse rapportage kun je Screen Time altijd raadplegen in de Instellingen om te zien hoe je er voor staat.

Het is ook mogelijk om per categorie een tijdlimiet in te stellen.

Stel bijvoorbeeld dat je games op je iPhone hebt staan, dan kun je instellen dat je per week maximaal twee uur aan games mag besteden. 

Wanneer je vervolgens een game speelt op je iPhone en je tijd er bijna op zit krijg je een notificatie met de melding dat je bijvoorbeeld nog 5 minuten over hebt in de categorie games.

Naast het instellen en bijhouden van tijdslimieten geeft Screen Time je ook de mogelijkheid om als ouder bepaalde websites en apps te beperken voor het gebruik van kinderen.

Zelf kijk ik er naar uit om bewuster met mijn iPhone om te kunnen gaan. Zoals ik aan het begin al aangaf wil ik de tijd die ik op mijn iPhone verdoe verminderen.

Op het moment ben ik nog teveel bezig met even snel over mijn tijdlijn van Facebook scrollen, foto’s bekijken op Instagram of toch voor de zekerheid even checken of ik geen e-mail heb.

Niet Storen

De Do Not Disturb/Niet Storen modus is al beschikbaar in iOS 11. In de aankomende update, iOS 12, gaat deze echter aanzienlijk verbeterd worden.

Het gaat nog gemakkelijker worden om de modus te activeren en je kunt bijvoorbeeld direct aangeven dat je de niet storen modus één uur wilt activeren, tot ’s avonds, tot je een bepaalde locatie verlaat of tot het einde van een gebeurtenis (wanneer je bijvoorbeeld in je agenda hebt staan dat je van 10.00 tot 12.00 een bespreking hebt).

Een ander groot voordeel is het feit dat jouw iPhone voortaan geen notificaties meer binnen laat tussen jouw slaaptijden. Mocht je ’s nachts wakker worden en op je iPhone kijken om te zien hoe laat het is, dan zul je dus alleen zien hoe laat het is.

Je notificaties met betrekking tot e-mails, WhatsApp berichten of social media zullen wachten tot je ’s ochtends weer paraat bent.

Waarom wil ik mijn iPhone minder gebruiken?

Eerder in het artikel gaf ik al aan dat de simpele reden dat ik mijn iPhone minder wil gebruiken is dat ik daardoor die tijd aan waardevollere dingen kan besteden.

Ik ben hartstikke blij met mijn iPhone en zou ‘m ook niet graag willen missen maar ik ben me er ook van bewust dat ik nog blijer met mijn iPhone kan zijn wanneer ik er meer controle over heb.

Daarnaast ben ik me er van bewust dat de meerderheid van de keren dat ik op mijn iPhone kijk het echt geen meerwaarde heeft.

Wanneer komt iOS 12?

We zullen nog even moeten wachten tot we gebruik kunnen maken van Screen Time en de vernieuwde Niet Storen modus. Het enige dat we nu weten is dat iOS 12 in de Herfst als gratis update beschikbaar gaat komen.

Mocht je nou echt niet kunnen wachten dan kun je eens kijken naar de gratis iOS app Moments

Bronnen


  1. https://www.want.nl/smartphone-obsessie-je-raakt-je-smartphone-namelijk-ongeveer-2617-keer-op-een-dag-aan/

  2. https://www.ad.nl/binnenland/verslaafd-aan-je-smartphone-pas-op-de-gevolgen-zijn-ernstig~aa4e961e/

  3. https://www.apple.com/ios/ios-12-preview/

Gerelateerde artikelen

Ik snap het, je staat te springen om te beginnen.

Laat me even weten waar ik 21 Quick Wins Om Je Website Winstgevend
Te Maken
 naar toe mag sturen.

Je bent er bijna.

Waar mag ik Maak een verkoopmachine van je website naar toe sturen?