Selecteer een pagina

Jon Acuff
2017

Wil jij Finish van Jon Acuff ook lezen?

Volgens mij is het een ondernemers ding om al voor je überhaupt echt bent begonnen aan het uitwerken van je idee weer een nieuw idee te krijgen.

Als ik voor mezelf spreek kan ik echt zeggen dat ik aan ideeën geen gebrek heb. Sterker nog, ik zou soms wel eens willen dat ik wat minder ideeën had zodat ik me meer kon focussen op het afronden van een idee.

Het boek Finish, van Jon Acuff, gaat precies daarover. Het afronden van ideeën, taken en werkzaamheden.

Wist je bijvoorbeeld dat ruim 92% van de goede voornemens jaar-in-jaar-uit niet worden voltooid?

In Finish verteld Jon Acuff wat nou toch de reden is dat zoveel mensen zoveel ideeën niet afronden maar toch telkens weer aan een nieuw project beginnen.

Jon is zelf op het idee gekomen om hier over te schrijven na lezingen die hij gaf over eerder geschreven boeken.

Zijn eerdere boeken gaan bijvoorbeeld over het pakken van het moment, niet langer dromen maar doen en andere benamingen om te zeggen dat je nu aan de slag moet gaan!

Veel mensen die naar zijn lezingen kwamen waren enthousiast over zijn boeken en wisten door zijn tactieken ook echt aan de slag te gaan met ideeën die zij al jaren in hun hoofd hadden.

Het probleem dat daarbij helaas niet opgelost werd, was het probleem dat beginnen aan een idee een compleet ander resultaat geeft dan het afronden van een idee.

De vijand van afronden

Perfectionisme.

Perfectionisme is de vijand. Perfectionisme zorgt ervoor dat je na drie dagen stopt met een 30 day challenge.

Want wanneer jij besluit 30 dagen lang gezond te eten en je op dag 3 toch die ene kroket eet, hebben de rest van de 27 dagen ook geen zin meer. Toch?

Toen ik de uitleg van Jon Acuff las voelde dat echt als een openbaring voor me. Het is zo simpel maar het is zo waar en het gebeurt zo vaak.

In het voorbeeld van 30 dagen gezond eten en op dag 3 een kroket eten hebben we dus nog maar liefst 27 dagen, daarnaast heb je dag 1 en dag 2 ook gezond gegeten.

Heel zwart-wit heb je dus de keus om 29,5 dag gezond te eten of je kiest ervoor om je na de kroket verslagen te voelen en vanaf dag 3 weer in je oude ongezonde patroon te vallen.

Dit is de perfectionisme. Perfectionisme kent geen grijs gebied. Het is alles of niets.

Of je eet 30 dagen gezond of niet. Het is voor perfectionisme niet mogelijk om 29,5 dagen gezond te eten.

Om van dit probleem af te komen zul je veel moeten proberen te blijven relativeren en jezelf vragen stellen. Is het echt zo dat de 30 dagen challenge nu niet goed afgerond kan worden?

Is het voor het resultaat echt beter om nu te stoppen? Of kan ik leren van deze fout en de challenge alsnog zo goed mogelijk voltooien?

Data is je vriend

We blijven even in het voorbeeld van gezonder eten. Bijvoorbeeld met als doel fitter te worden en af te vallen.

Je doet er dan goed aan om een zogenaamde nulmeting te doen. Je doet dit door, voor je begint met een dieet, sporten of welke methode je dan ook probeert, je gewicht op te schrijven en bijvoorbeeld aan de hand van een conditietest je fitheid te testen.

Als jij je vervolgens aan je plan houdt en dagelijks je gewicht controleert en bijvoorbeeld elke week een conditietest doet, kun je jouw progressie altijd terugzien.

Je hoeft op die manier niet afhankelijk te zijn van hoe jij je voelt over je progressie. Je hebt namelijk harde feiten.

Perfectionism hates data. Why? Because emotions lie, data doesn’t.

Jon Acuff

Een andere quote uit dit hoofdstuk kon ik niet achterwege laten

If I were on the side of the course, watching all the runners, I might yell out to you, “How’s the race going?” If you answered, “No idea! I don’t know how fast I’m going, how many miles I have left, or even which way to go. I’m just going to run faster to fix that problem, though”. I would think you are dumb.

Jon Acuff

Pak de beloning

Zoals je misschien weet geven de hersenen elke keer dat je een taak afrondt een positief signaal af. Onder andere in Finish heeft de schrijver het hierbij over een beloning.

Alle taken die jij nog niet hebt afgerond blijven aan je knagen. Wanneer je dus elke keer nieuwe ideeën toelaat maar geen ‘oude’ ideeën afrondt zal je een negatief gevoel veroorzaken.

De hele simpele oplossing hiervoor is het in stukken hakken van jouw taak.

Stel je bent van plan om een boek te schrijven. Waarom zou je dan niet kunnen beginnen met hoofdstuk 1 of desnoods de inleiding of misschien wel hoofdstuk 5 of de kleur van de omslag?

Waarschijnlijk omdat je in je hoofd voor je ziet dat je een boek schrijft van de eerste letter tot en met de laatste letter en pas als dat helemaal compleet is ga je aan de slag met dingen als de omslag etc.

Toch is dat vreemd. Want voor zo ver ik weet is er nooit bewezen dat een boek per definitie op die manier geschreven moet worden.

In des te meer taken je jouw taak kunt verdelen, des te vaker ervaar je de beloning van het afronden van een taak. En al die kleinere taken bij elkaar vormen uiteraard nog steeds gewoon de oorspronkelijk taak.

Herken ontwijkingsmanoeuvres

In eerdere artikelen heb ik al eens aangegeven dat ik van mening ben dat we vandaag de dag enorm snel en makkelijk afgeleid kunnen worden.

Is het niet van de notificaties van Facebook dan is het wel van de WhatsApp berichten of de binnenkomende e-mails, het trillen van je telefoon of welk ander digitaal hulpmiddel dan ook.

Om een taak af te kunnen ronden doe je er goed aan om te herkennen wat je gaat doen zodra je vastloopt met de werkzaamheden van je taak.

Toen ik hier even bij stil stond besefte ik me dat ik op zo’n moment mijn e-mail ga checken, vervolgens ga ik naar Facebook, daarna naar Instagram, daarna volgt Twitter en daarna volgen websites als macrumors.com, theverge.com en ga zo maar door.

Om dit probleem op te lossen heb ik onder andere Moments op mijn iPhone geïnstalleerd (in iOS 12 komt een soortgelijke functie standaard beschikbaar).

Met Moments kan ik beter in de gaten houden hoeveel – en waarvoor – ik mijn iPhone gebruik.

Daarnaast heb ik enkele websites geblokkeerd in Safari op iOS en in Chrome op macOS.

Voor wie is Finish?

Iedereen zou er baat bij hebben om het boek te lezen. Maar in het bijzonder is het boek interessant voor ondernemers die er last van hebben dat zij veel ideeën hebben, aan veel ideeën beginnen maar er in verhouding weinig afronden.

Jon Acuff schrijft op een humoristische wijze over een serieuze zaak en legt praktisch en duidelijk uit welke stappen je zou kunnen proberen om dit probleem op te lossen.

Ik ben zelf groot fan van boeken die je dingen vertellen waarbij je direct denkt “Wat logisch, waarom heb ik daar niet eerder aan gedacht!” en dit is er absoluut zo één.

Daarnaast bevat het boek een van mijn favoriete quotes:

“You can do anything but you can’t do everything”

Met andere woorden. Begin met een idee, rondt het af en begin aan je volgende idee. Streef er niet naar om alles (tegelijkertijd) te kunnen.

De Engelse hardcover versie van Finish van Jon Acuff is voor € 23,99 te bestellen bij Bol.com

De Engelse ebook versie bestel je voor € 17,17


Ik snap het, je staat te springen om te beginnen.

Laat me even weten waar ik 21 Quick Wins Om Je Website Winstgevend
Te Maken
 naar toe mag sturen.

Je bent er bijna.

Waar mag ik Maak een verkoopmachine van je website naar toe sturen?