Selecteer een pagina

Brian Tracy
2011

Wil jij No Excuses van Brian Tracy ook lezen?

Op het moment ben ik me heel erg aan het verdiepen in productiviteit. Dit doe ik door zoveel mogelijk boeken en artikelen over productiviteit, concentratie, discipline en motivatie te lezen maar bijvoorbeeld ook door trainingen en productiviteit-experts te volgen.

Eerder heb ik het boek Eat that Frog! van Brian Tracy gelezen. Dat boek is me erg bevallen en heeft me veel nieuwe methodes gegeven om productiever te werken maar vooral om daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Het boek No Excuses – The Power of Self-Discipline stond dan ook al snel op mijn Goodreads ‘to-read’ lijst.

Nu ik het boek gelezen heb wil ik je er graag iets meer over vertellen en uiteraard laten weten wat ik er van vond.

De ontdekking van Brian Tracy

Brian Tracy heeft in zijn tienerjaren geen bijzondere opleiding genoten en is mede daardoor begonnen met een vrij eenvoudige baan waarbij hij artikelen aan de deur bij mensen moest verkopen.

Dag-in-dag-uit ging Brian naar zijn werk en verdiende hij een vrij laag salaris. Aangezien zijn salaris afhankelijk was van zijn verkoopsucces was er maar een ding dat hij kon doen zijn salaris te verhogen, meer verkopen.

Na enkele maanden begon Brian zich steeds meer af te vragen hoe het nou kon dat zo’n twintig procent van zijn collega’s de ‘superstars’ van de sales waren en de overige 80% maar net genoeg verkocht voor een redelijk salaris.

Vol discipline begon Brian Tracy te onderzoeken wat nu het verschil maakte tussen de ‘superstars’ en de gewone verkopers. Hij keek naar gewoontes, eetpatronen, taalgebruik, kleding en alles wat hij maar in zich op kon nemen.

Niet lang daarna had Brian de moed verzameld om zich in deze groep ‘superstars’ te mengen en gewoon te vragen wat hij wilde weten: “Hoe zijn jullie zo goed geworden in het verkopen van de producten?”.

Brian Tracy was enigszins verrast toen bleek dat de ‘superstars’ hun kennis en ervaring graag met hem wilde delen. Hij kreeg persoonlijk advies, tips om bepaalde trainingen te volgen en een lijst met boeken die hij zou moeten lezen.

Volledig enthousiast ging Brian Tracy diezelfde dag uit het werk direct naar de bibliotheek en verslond de boeken. Na slechts enkele weken het advies van de ‘superstars’ te hebben opgevolgd begonnen de cijfers van Brian Tracy te verbeteren.

Door de ‘superstars’ dankbaar te zijn én te laten zien dat hij genoeg discipline had om ook echt met het advies aan de slag te gaan werd hij voortaan niet meer gezien als degene die advies kwam vragen. Brian werd een geëerd lid van de ‘superstars’ en groeide binnen enkele jaren uit tot het hoofd van de salesafdeling.

Brian Tracy heeft in die tijd ontdekt dat je met genoeg discipline alles kunt leren. Stel jezelf kwetsbaar op, vraag het de mensen die het al eerder gedaan hebben en volg hun advies op.

Niet wat ik had verwacht

Bovenstaande samenvatting van het begin van het boek is naar mijn mening een mooi verhaal. Het geeft in het kort weer dat het mogelijk is om hoger op te komen door gedisciplineerd te werk te gaan, niet bang te zijn om vragen te stellen én echt aan de slag te gaan met het advies.

Ik heb dan ook zeker een aantal hele interessante en nuttige dingen uit No Excuses kunnen halen, maar het boek was niet wat ik op voorhand had verwacht.

Gezien de titel en de omschrijvingen die ik eerder over het boek had gelezen, had ik verwacht (en ook stiekem gehoopt) dat het boek me zou uitleggen hoe ik mezelf kon trainen om meer discipline te ontwikkelen.

Zo heb ik in het verleden bijvoorbeeld ook The Power of Habit, van Charles Duhigg gelezen. Dit boek ging over gewoontes. De schrijver vertelde wat gewoontes zijn, hoe ze tot stand komen en hoe je ze zelf eventueel kunt wijzigen.

No Excuses van Brian Tracy daarentegen, verteld over het belang van discipline en alle aspecten van het leven.

Zo bestaat No Excuses uit maar liefst 21 hoofdstukken, waarbij elk hoofdstuk het belang van discipline uitlicht van een ander aspect.

Al met al heb ik veel geleerd van het boek, maar jammer genoeg niet, wat ik in eerste instantie had gehoopt, namelijk het trainen van discipline.

Uit de 21 aspecten heb ik er twee uitgekozen om met je te delen.

Discipline van luisteren

In hoofdstuk 18 Self-Discipline and Marriage geeft Brian Tracy zijn kijk op de rol van discipline in een goed huwelijk. Zo schrijft Brian Tracy over de verschillen tussen mannen en vrouwen en hoe zowel mannen als vrouwen hiermee om kunnen gaan door gebruik te maken van hun discipline.

In dit hoofdstuk schrijft Brian Tracy ook over de discipline van luisteren. Iets dat niet alleen in huwelijken belangrijk is, maar naar mijn mening in elke relatie, privé en zakelijk.

Binnen de discipline van luisteren kennen we vier onderverdelingen:

Luister aandachtig
Luister alsof je gesprekspartner op het punt staat om de winnende cijfers van de lotto te onthullen en de cijfers slechts éénmaal zal opnoemen.

Zorg er dus voor dat je aandacht volledig bij je gesprekspartner is. Heb je iets in je handen? Leg dat dan even weg. Kijk je gesprekspartner aan en draai je hoofd niet weg naar andere zaken.

Pauzeer voor je antwoord geeft
Wanneer je gesprekspartner een korte rust laat vallen is het mogelijk dat hij of zij nog verder gaat praten. Door een korte pauze in te lassen voor je antwoord geeft voorkom je dat je door je gesprekspartner heen praat en geef je jezelf de kans om nog even te bedenken wat er net gezegd is.

Vraag om een toelichting
Wanneer je niet 100% duidelijk hebt wat er net gezegd is kun je simpelweg vriendelijk aangeven dat het je niet helemaal duidelijk is met een vraag als “Hoe bedoel je dat precies?”. Op die manier geef je aan dat het gesprek voor jou belangrijk is en je zeker wilt weten dat je het begrijpt.

Gebruik je eigen woorden
Een andere, belangrijke, manier om aan te geven dat je goed luistert en het belangrijk vind dat jullie op één lijn zitten is door het verhaal van je gesprekspartner samen te vatten in je eigen woorden. Hierbij kun je eindigen met een vraag als “Klopt dat?”

Voor wie is No Excuses – The Power of Self-Discipline?

Zelf zou ik heel graag meer discipline willen ontwikkelen. Discipline staat voor mij gelijk aan doorzettingsvermogen en, zoals eerder aangegeven in het artikel over Eat that Frog! begin ik nog aan teveel dingen die ik niet afrondt.

Daarbij moet ik eerlijk zeggen dat ik niemand ken die ooit heeft gezegd teveel discipline te hebben. Wat dat betreft zou het voor iedereen goed zijn om nog eens te bekijken hoeveel waarde discipline heeft op alle aspecten van je leven.

Het boek leest lekker en bevat enorm veel interessante informatie over discipline maar ook over ondernemen in het algemeen.

Kortom, of je nou ondernemer bent of niet, ik zou No Excuses – The Power of Self-Discipline lezen.

Ik snap het, je staat te springen om te beginnen.

Laat me even weten waar ik 21 Quick Wins Om Je Website Winstgevend
Te Maken
 naar toe mag sturen.

Je bent er bijna.

Waar mag ik Maak een verkoopmachine van je website naar toe sturen?