Selecteer een pagina

Austin Kleon
2012

Wil jij Steal like an artist ook lezen?

In hoeverre is het nog mogelijk om iets totaal unieks te maken? Is niet alles al gedaan? En is niet alles enigszins afgekeken van iets anders?

In welke situatie kun je zeggen dat je ergens door geĆÆnspireerd bent en in welke situatie is het geen kwestie van inspiratie maar ben je gewoon iemand zijn of haar werk aan het stelen?

Zijn speech ging viral

In 2011 werd Austin Kleon, schrijver en artiest, gevraagd om voor de studenten van een school te komen spreken over zijn ervaringen als artiest en ondernemer.

Austin besloot zijn speech te baseren op 10 punten die hij graag had willen weten toen hij net begon met ondernemen.

De 10 punten die Austin Kleon in zijn speech besprak

Zijn speech werd op zijn zachtst gezegd goed ontvangen. De slides en teksten van zijn speech werden gedeeld door aanwezige studenten, leraren en al snel ook door mensen die zelf niet aanwezig waren.

Door dit succes besloot Austin Kleon de speech uit te werken tot een boek, compleet met nieuwe onderdelen, branding en illustraties.

Austin Kleon

Austin Kleon beschrijft zichzelf als volgt:

“Iā€™m a writer who draws.Ā I make art with words and books with pictures.”

Je zou Austin Kleon eventueel kunnen kennen van een van zijn andere boeken:

  • Show your work
  • Keep going
  • Newspaper Blackout (poĆ«zie)

Zelf heb ik eerder Show your work gelezen. Een boek waarin hij je vooral helpt te beseffen dat je gebruik moet maken van het internet.

Het internet brengt bijvoorbeeld de mogelijkheid om zoveel mogelijk van je werk, je werkwijze en alles daaromheen te delen. Op die manier kun je naamsbekendheid krijgen, beter worden in je werk en uiteindelijk succesvoller als artiest.

Mogen artiesten stelen?

In de eerste alinea van dit artikel vroeg ik al in hoeverre het mogelijk was om vandaag de dag nog iets te maken dat uniek is, geheel door jou bedacht zonder dat daar ook maar externe invloeden aan te pas gekomen zijn.

Naar mijn mening is dit niet mogelijk. Zelfs wanneer je het niet bewust door hebt maak je gebruik van allerlei bronnen om tot een creatie te komen.

Deze invloeden kunnen overal vandaan komen. Zo kun je een tekst schrijven waarbij onbewust een bepaalde tone of voice overneemt van het laatste boek dat je hebt gelezen.

Misschien gebruik je bewust wat meer donkere kleuren in het nieuwste ontwerp van een logo omdat jouw favoriete ontwerper vorige week een nieuw ontwerp heeft gepubliceerd waar de donkere kleuren je heel erg aanspraken.

Zit er verschil tussen stelen en kopiƫren?

In tijden van het internet is het gemakkelijker dan ooit om werk van andere als inspiratie te gebruiken, om het te stelen of te kopiƫren.

Maar wat is dan het verschil tussen stelen en kopiƫren? Ik kan me goed vinden in het volgende dat Austin in het boek beschrijft:

“We learn by copying. We’re talking about practice here, not plagiarism. Plagiarism is trying to pass someone else’s work off as your own. Copying is about reverse engineering. It’s like a mechanic taking apart a car to see how it works.”

Austin begint dit stuk metĀ We learn by copying‘ en dit geldt zeker voor mij. Al vanaf jongs af aan leer ik het best en het snelst wanneer ik een voorbeeld bij de hand heb en ik dit probeer na te maken.

Des te ouder ik wordt, des te meer het me lukt om een eigen stijl aan het eindresultaat mee te geven.

“Plagiarism is trying to pass someone else’s work off as your own.”

Dus met andere woorden – het kopiĆ«ren van andermans werk is niet per definitie stelen. HĆ©le grote kanttekening daarbij is dat je het dus niet zo verpakt dat het lijkt alsof het jouw werk is.

Om terug te komen op de vraag ‘Mogen artiesten stelen?’. Nee, artiesten mogen niet stelen.

Het verschil tussen stelen en kopiƫren is dat je bij stelen probeert te doen alsof dit werk volledig door jouw bedacht en gemaakt is en je bij kopiƫren het werk gebruikt als voorbeeld.

Bij kopiĆ«ren probeer je op zoveel mogelijk manieren duidelijk te maken waar het oorspronkelijke werk, dat jou geĆÆnspireerd heeft, vandaan komt.

Meer dan stelen en kopiƫren

Alhoewel het een pakkende titel is ‘Steal like an artist is het waarschijnlijk vooral gekozen om met het woordĀ Steal de aandacht te trekken.Ā Steal like an artist gaat namelijk over meer dan alleen stelen en kopiĆ«ren.

De ondertitelĀ 10 things nobody told you about being creative is dan ook belangrijk bij dit boek.

In het vijfde hoofdstukĀ Side Projects and Hobbies Are Important beschrijft Austin bijvoorbeeld waarom het als artiest goed is om aan een project te werken waar je verder geen verwachtingen bij hebt.

Iets waar je aan werkt echt puur en alleen omdat je daar plezier aan beleeft. Je verwacht er geen geld mee te verdienen en hebt ook niet de ambitie omdat uiteindelijk te gaan doen.

Austin geeft zelf als voorbeeld dat hij in het weekend met vrienden muziek maakt. Natuurlijk geniet hij hiervan en probeert hij elke week iets beter te zijn dan de vorige week maar hij heeft niet de droom om ooit met zijn vrienden in een tourbus het land door te gaan en zalen uit te verkopen.

Naast side projects en hobbies is het voor creatievelingen ook belangrijk om je af en toe eens te vervelen. Dat klinkt misschien vreemd maar toen ik het las herkende ik me er meteen in.

“Creative people need time to just sit around and do nothing. I get some of my best ideas when I’m bored.”

Nou spreekt het niets doen me natuurlijk heel erg aan. Maar zonder grappen, af en toe echt niets hoeven, willen, kunnen doen zorgt ervoor dat je op een andere manier nadenkt.Ā 

Het is niet voor niets dat je onder de douche of bijvoorbeeld wandelend in het bos de beste ideeƫn tevoorschijn tovert.

Wie moet Steal like an artist lezen?

Wanneer jij jezelf – op welke manier dan ook – als artiest beschouwt is Steal like an artist een erg interessant boek voor je.

Een van de redenen waarom dit boek mij aansprak (net als het andere boek van Austin Kleon andere boekĀ Show your work) is het feit dat dit boek er net even anders ziet dan de standaard boeken.

De afmetingen van dit boek zijn bijvoorbeeld niet zoals de meest boeken A5 maar vierkant. Daarnaast valt het lettertype van de titel van het boek op.

Het boek is op zo’n manier geschreven dat het lekker wegleest en je hebt het idee dat je als het ware met Austin Kleon in gesprek bent geweest en dit een toffe, ervaren artiest is die je graag helpt met zijn kennis.

Wil jij Steal like an artist ook lezen? Bestel ‘m voor slechts ā‚¬ 11,99 op Bol.com

Ik snap het, je staat te springen om te beginnen.

Laat me even weten waar ikĀ 21 Quick Wins Om Je Website Winstgevend
Te Maken
Ā naar toe mag sturen.

Je bent er bijna.

Waar mag ikĀ Maak een verkoopmachine van je website naar toe sturen?