Selecteer een pagina

Walter Isaacson
2015

Wil jij Steve Jobs ook lezen?

Voor ik begin te vertellen over wat ik van het boek Steve Jobs vond, is het misschien goed om te weten dat ik dagelijks met veel plezier gebruik maak van Apple producten.

Misschien moet ik het iets concreter maken. Je kunt mij gerust een beetje een Apple-fan-boy noemen.

Toch heb ik dit boek niet gelezen als Apple-fan-boy maar als ondernemer. In deze review kijk ik dan ook vrijwel alleen naar de aspecten waar je als ondernemer iets aan hebt.

Een realistisch beeld van Steve Jobs

Het was voor Steve Jobs belangrijk dat Walter Isaacson geen zoetsappig verhaal zou maken over zijn leven. Hij heeft hem dan ook verzocht om niet alleen naar zijn verhalen te luisteren.

Zo heeft Walter Isaacson ook meerdere gesprekken gehad met ex-werknemers en zakenpartners die Steve Jobs op zijn zachtst gezegd niet heel vriendelijk heeft behandeld.

Dit realistische beeld begint met het verhaal waaruit blijkt dat Steve Jobs bij zijn geboorte is afgestaan ter adoptie.

Veel mensen om Steve Jobs heen – en enkele experts – denken dat dit ervoor heeft gezorgd dat Steve Jobs een enorme drang heeft ontwikkelt om te slagen, om succesvol te zijn en om koste wat kost niet opnieuw afgewezen te worden.

Ambitieus en gewaagd

De jeugd van Steve Jobs, zoals deze wordt omschreven door Walter Isaacson, kun je op zijn zachtst gezegd ambitieus en gewaagd noemen.

Steve Jobs ontwikkelde al snel een interesse voor techniek en apparaten. Bijvoorbeeld wanneer hij, samen met zijn vader, in de garage aan de auto aan het sleutelen was.

Al snel werd het voor Steve Jobs – en pijnlijk genoeg ook zijn vader – duidelijk dat Steve Jobs de auto’s sneller en beter onder controle had dan zijn vader.

Steve Jobs raakte meer en meer geïnteresseerd in techniek en kwam op een gegeven moment in aanraking met een groep jongeren welke dezelfde interesses hadden.

In deze hobby groep werd er gepraat over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van computers, printplaten en andere apparaten die op dat moment nog in de kinderschoenen stonden.

Er was geen geld om zelf onderdelen of printplaten te kopen dus besloot Steve Jobs simpelweg te het telefoonnummer van Bill Hewlett, van Hewlett Packard, op te zoeken en hem te bellen.

De toen 12-jarige Steve Jobs vroeg doodleuk of hij misschien wat onderdelen kon krijgen die zij toch niet meer zouden gebruiken.

Na een telefoongesprek van zo’n twintig minuten had Steve Jobs niet alleen de onderdelen binnen – hij kreeg ook nog eens een vakantiebaantje aangeboden bij Hewlett Packard.

Steve en Steve

Deze vakantiebaan heeft enorm veel impact gehad op Steve Jobs. Hij was enorm gefascineerd door het idee dat hij met een enkel telefoontje zoveel heeft weten te bereiken.

Daarnaast keek hij elke dag zijn ogen uit wat betreft alle elektronica bij Hewlett Packard.

Later in zijn tienerjaren leerde Steve Jobs iemand kennen die niet alleen dezelfde interesses had maar ook nog eens dezelfde voornaam, Steve Wozniak.

Beide Steves waren ondertussen lid van de groep met interesse voor elektronica, computers en dergelijke.

Op een dag kwamen beide Steves samen toen Steve W. vertelde dat hij bezig was met een hobby projectje en het graag aan Steve J. wilde laten zien.

Wat Steve Wozniak toen in elkaar geknutseld was is later bekend geworden als de Apple I. De allereerste computer die Apple ooit verkocht heeft.

Het succesverhaal liep in het begin echter wat stroef.

Steve Wozniak enthousiast over zijn ontwerp en wilde het ontwerp met iedereen in de hobby groep delen.

Hij zag voor zich dat hij iedereen zou vertellen hoe ze zelf zo’n computer zouden kunnen maken om vervolgens te kijken met welke ideeën iedereen kwam.

Bij Steve Jobs begon op dat moment een ondernemersinstinct.

Hij vond het belachelijk dat Steve Wozniak zoiets geweldigs gratis weg wilde geven. Hij wilde het ontwerp in eerste instantie verkopen en later kwam het idee om de computers gewoon kant-en-klaar te verkopen.

Na dagen inpraten op Steve Wozniak kreeg Steve Jobs uiteindelijk zijn zin. Steve Jobs ging aan de slag met zijn verkoopbabbel en slaagde er redelijk snel in om tientallen computers te verkopen.

Interessant detail is dat deze computers er nog helemaal niet waren. Ze hadden het geld niet om de onderdelen te kunnen bestellen.

Het is Steve Jobs destijds dus gelukt om tientallen apparaten – die nog niet bestonden – te verkopen én om het bedrag aanbetaald te krijgen.

Met de aanbetaling hebben ze de onderdelen besteld en vervolgens zijn ze dagen en nachten aan de slag gegaan in de garage van de ouders van Steve Jobs.

De rest is geschiedenis. Van iMac’s, MacBook’s, iPod’s, iPhones, iPad’s en Apple Watches tot AirPods, Apple Pencils, Magic Mouse’s etc.

Waarom ondernemers Steve Jobs moeten lezen

Uiteraard is het verhaal zoals hierboven beschreven enorm ingekort. Tussen het maken van de Apple I en nu zitten enorm veel verhalen die de moeite waard zijn om verteld te worden.

Drie verhalen die, naar mijn mening, inspiratie geven als ondernemer zijn:

  1. Good Artists Copy, Great Artists Steal

Het boek vertelt over een dag waarop meerdere mensen van Apple – waaronder Steve Jobs – worden uitgenodigd bij Xerox.

Op dat moment is Xerox gefocust op het produceren van highend printers voor zakelijke gebruikers.

Tijdens de dag dat Steve Jobs bij Xerox is wordt een uitvinding van de ontwikkelaars van Xerox aan Apple getoond alsof het wel een leuk projectje is.

Steve Jobs ziet direct in dat dit een revolutionaire doorbraak is binnen de computerwereld.

Later geeft Steve Jobs aan dat Xerox daar op dat moment de eerste grafische interface voor een computer heeft laten zien.

Steve Jobs heeft op die dag talloze ideeën opgedaan die hij niet meer heeft kunnen loslaten.

2. Focus on Network Intelligence

Misschien kun je je nog herinneren dat Steve Jobs in 2010 op het podium stond met de eerste iPad.

De iPad is zo immens populair dat mensen zelfs hun Android tablets een iPad noemen.

Daarnaast is bijna iedereen er heilig van overtuigd dat Apple degene is die de eerste tablet ooit op de markt heeft gebracht.

Het was echter Microsoft die al in 1999 de eerste tablet computer ooit op de markt heeft gebracht.

Hoe kan het dan dat zoveel mensen denken dat de eerste tablet de iPad van Apple was en hoe kan het apparaat überhaupt zo’n enorm succes zijn geworden?

Steve Jobs was een meester in het bij elkaar brengen van de juiste mensen.

Al voor het idee van de iPhone er was, was het idee voor een iPad er.

Er was een grote groep mensen binnen Apple aan het werken aan het idee om een computer te maken zonder een toetsenbord en een muis.

Toen Steve Jobs vervolgens hoorde dat er een bedrijf was dat bezig was met touchscreen technologieën wist hij dat hij deze twee groepen samen moest krijgen om tot een geweldig resultaat te komen.

Uiteindelijk heeft Apple besloten om de kennis en ervaring te gebruiken om eerst aan een iPhone te werken en de iPad later uit te brengen.

3. Don’t give up

Een van Steve Jobs bekende quotes is:

You have to have a lot of passion for what you do… because if you don’t, any rational person would give up.

Steve jobs

Er zijn meerdere redenen waarom het indrukwekkend is hoeveel doorzettingsvermogen Steve Jobs had.

Een van de bekendste en – naar mijn mening – grootste redenen is het feit dat Steve Jobs in 1985 werd ontslagen bij Apple.

Nadat notabene Steve Jobs zelf John Sculley had binnengehaald was juist deze John Sculley die ervoor heeft gezorgd dat Steve Jobs zijn droom uit elkaar zag spatten.

John Sculley, voormalig vice president bij Pepsi, was in eerste instantie een vader figuur voor Steve Jobs. Ze konden erg goed met elkaar opschieten en leken dezelfde ideeën voor Apple te hebben.

Na verloop van tijd groeiden de twee verder uit elkaar en kreeg Steve Jobs op zijn zachtst gezegd spijt dat hij John Sculley überhaupt bij Apple in de buurt heeft gelaten.

In 1985 kwam dit tot een hoogtepunt waarbij John Sculley de raad van bestuur heeft voorgesteld Steve Jobs uit al zijn taken bij Apple te zetten.

Het bestuur ging hiermee akkoord en de wereld van Steve Jobs stond even stil.

Het bedrijf dat Steve Jobs letterlijk vanaf de garage van zijn ouders heeft zien opgroeien ging nu verder, maar zonder hem. Hij moest weg. Hij had geen invloed meer op hoe zijn bedrijf verder zou gaan.

NeXT

Na een enorme donkere periode is Steve Jobs weer aan de slag gegaan met wat hij het liefst deed, creëren. In 1985 is zo het bedrijf NeXT onstaan.

NeXT heeft destijds twee hardware producten uitgebracht. De NeXTCube en de NeXTstation, beide gericht op de hogere onderwijs- en zakelijke markt.

Naast deze twee hardware producten had NeXT een eigen besturingsyteem, OPENSTEP.

In 1997 heeft Apple NeXT overgenomen. Steve Jobs heeft hierbij, als eigenaar van NeXT, de functie van CEO gekregen bij Apple.

Naast Steve Jobs kwamen zo goed als alle NeXT medewerk(st)ers mee naar Apple waar zij de huidige personeelsleden van Apple vervingen.

Na een kleine tien jaar was Steve Jobs terug bij zijn Apple.

Vol ambitie, energie en inspiratie heeft hij tot aan zijn dood op 5 oktober 2011 leiding gegeven aan wat misschien wel het grootste en bekendste tech bedrijf in de geschiedenis is.

Wil jij Steve Jobs van Walter Isaacson ook lezen? De Nederlandse paperback kun je bij bol.com bestellen voor € 12,50

De Nederlandse versie kun je ook als ebook bestellen voor € 9,99

Van de Engelstalige versie is er een hardcover voor € 28,99, een paperback voor € 20,00, een ebook voor € 8,49 en zelfs een audiobook voor € 15,99

Ik snap het, je staat te springen om te beginnen.

Laat me even weten waar ik 21 Quick Wins Om Je Website Winstgevend
Te Maken
 naar toe mag sturen.

Je bent er bijna.

Waar mag ik Maak een verkoopmachine van je website naar toe sturen?