Selecteer een pagina

Jelle Derckx
2018

Wil jij Verlangen naar minder ook lezen?

Het is zaterdag 30 juni. Uit ervaring weet ik dat de postbode vrijwel altijd na 13.00 komt maar toch check ik onze brievenbus al om 10.00.

Gisteravond laat heb ik een e-mail gekregen met de melding dat mijn bestelling, Verlangen naar minder van Jelle Derckx, vandaag geleverd gaat worden.

Het is lang geleden dat ik zo heb uitgekeken naar een boek, zeker naar een fysiek boek. Sterker nog, het is het eerste fysieke boek dat ik dit jaar heb gekocht.

Rond 14.00 hoor ik de klep van onze brievenbus open gaan en ik haast me er naar toe.

Hij is er.

Voorzichtig maak ik het pakketje open.

Ik ben trots.

Waar zou ik je nog meer mee kunnen helpen?

Op 16 augustus 2017 heb ik gereageerd op een verslag dat Jelle Derckx (de schrijver van Verlangen naar Minder) op zijn Instagram had geplaatst. Ik volgde zijn blog GROWTHINKERS alweer een paar weken en vond de content enorm inspirerend.

Na mijn bericht naar Jelle “Ik wilde je even laten weten dat ik je artikelen en video’s echt enorm inspirerend vind!’ reageerde Jelle met “Thanks Robin! Waar zou ik je nog meer mee kunnen helpen?”

Die reactie is naar mijn mening tekenend voor Jelle. Hij had ook niet kunnen reageren of simpelweg met “Thanks Robin!”

Ondertussen zijn we bijna een jaar verder en heb ik het gevoel een band opgebouwd te hebben met Jelle.

In ons gesprek op Instagram kwam ter sprake dat ik ondernemers help met het optimaliseren van hun website en op dat moment was dat iets dat Jelle goed kon gebruiken.

Doordat we samen aan GROWTHINKERS hebben gewerkt, hebben we veel contact gehad en elkaar beter leren kennen.

Doordat ik al enorm ge√Įnspireerd werd door de artikelen en video’s van Jelle, was ik enorm enthousiast toen hij me vertelde dat hij de aanbieding had gekregen om een boek uit te brengen.

De laatste maanden kreeg ik onder andere de omslag van het boek te zien en kwam het moment steeds dichterbij dat het boek bij me thuis in de brievenbus bezorgd zou worden.

Ik ben dus best een beetje trots.

Verlangen naar Minder

De reden dat ik in eerste instantie op GROWTHINKERS terecht ben gekomen heeft te maken met de onderwerpen die Jelle beschrijft in zijn artikelen.

Minimalisme, duurzaamheid, groei en boeken voor persoonlijke ontwikkeling waren precies de onderwerpen die mij op dat moment aanspraken.

Dit zijn dan ook de hoofd ingredi√ęnten van Jelle’s boek Verlangen naar Minder.

Brazili√ę

In Verlangen naar Minder neemt Jelle je mee op reis. Een reis naar een beter leven. Een bewuster leven.

Jelle schrijft dat hij in 2011 vast zat. Hij voelde zich niet gelukkig en had het idee dat er iets moest gebeuren maar had voor zichzelf niet duidelijk wat er moest gebeuren.

Met het boek Think & Grow Rich van Napoleon Hill in zijn bagage ging Jelle op reis naar Brazili√ę. Het lezen van deze klassieker opende Jelle zijn ogen.

Jelle besloot het advies uit het boek direct in de praktijk te brengen en merkte daar direct de voordelen van.

Minimalisme

Al voor Jelle weer terug kwam van zijn reis leerde hij de voordelen van minimaliseren kennen. Zijn smartphone was namelijk in het zwembad gevallen.

In de bus terug merkte hij, door alle andere passagiers die ‘aan hun smartphone vastzaten’ hoe hij verlost was van al deze afleidingen.

Later raakte Jelle verder ge√Įnteresseerd in het vereenvoudigen van het leven door te minderen.

Minder kopen, minder consumeren en minder bezitten.

Met de zogenaamde 100 Things Summer Challenge streefde Jelle ernaar om nog maar 100 dingen te bezitten.

Een van de belangrijkste dingen die Jelle mij heeft geleerd over minimalisme is:

Minimalisme is niet zo min mogelijk bezitten. Het is enkel dat bezitten waar jij de meeste waarde aan hecht.

Duurzaamheid

We weten het allemaal, maar op de een of andere manier kiest het grootste gedeelte van de wereld ervoor om het te negeren, we moeten duurzamer leven.

We weten dat autorijden schadelijk is voor het milieu, we weten dat de kolencentrales schadelijk zijn voor het milieu.

De informatie is, zeker sinds de komst van het internet, voor iedereen beschikbaar.

Een situatie die Jelle beschrijft in Verlangen naar Minder herken ik heel goed. “Hoeveel zin heeft het als ik, alleen ik, mezelf deze activiteiten ontneem terwijl de rest van de wereld klakkeloos doorgaat?”.

Jelle beschrijft een mooi metafoor dat Marieke Eyskoot, schrijfster van het boek Dit is een goede gids, in haar boek heeft gebruikt:

Maar een druppel inkt kan water al een andere kleur geven. Elke kleine stap maakt wél verschil, je hoeft echt niet meteen een heilige te worden. Dat ben ik ook niet

Marieke Eyskoot

Groei

Op de een of andere manier zijn school en ik nooit echt goede vrienden geworden. We zagen elkaar weinig en als we elkaar zagen waren we elkaar snel weer zat.

Toch kan ik oprecht zeggen dat ik graag leer, want leren staat voor mij gelijk aan groei.

Jelle geeft in Verlangen naar Minder aan waar het nu naar mijn mening misgaat.

Iedereen wil succes. Maar wat is succes?

Jelle zijn kijk op succes is iets dat veel mensen enorm veel stress zou kunnen schelen.

Boeken

Jelle en ik hebben het veel over boeken. Ik kijk lees zijn recensies graag op GROWTHINKERS en op Goodreads. 

Verlangen naar Minder zit vol met het beste uit de beste boeken die Jelle gelezen heeft.

Natuurlijk Think & Grow Rich van Napoleon Hill maar bijvoorbeeld The 7 Habits of Highly Effective People van Stephen R. Convey, Getting Things Done van David Allen, How To Win Friends and Influence People van Dale Carnegie en nog veel anderen.

Voor wie is Verlangen naar Minder?

Dit boek van Jelle Derckx is allereerst voor iedereen die vaker op GROWTHINKERS komt. Maar eigenlijk zou ik wel willen dat iedereen die ik ken dit boek minimaal één keer zou lezen.

Het boek beschrijft namelijk precies wat mij op dit moment bezighoudt, waarom ik daarmee bezig ben, wat de voordelen zijn en hoe je er op jouw manier mee kunt beginnen.

Bedankt Jelle

Jelle, bedankt voor je reactie “Waar kan ik je verder mee helpen?” maar nog veel meer bedankt voor de waarde achter die woorden.

In de tussentijd heb ik je vaak¬†lastig gevallen met vragen over minimalisme, waar kan ik duurzame sokken kan open ūüėČ en veganisme. Bedankt voor je antwoorden.

En natuurlijk bedankt voor (het) Verlangen naar minder.

Ik snap het, je staat te springen om te beginnen.

Laat me even weten waar ik 21 Quick Wins Om Je Website Winstgevend
Te Maken
 naar toe mag sturen.

Je bent er bijna.

Waar mag ik Maak een verkoopmachine van je website naar toe sturen?