Selecteer een pagina

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je een stuk tekst leest waar je maar moeilijk doorheen lijkt te komen. Of dat je een stuk tekst hebt gelezen en naderhand eigenlijk geen idee hebt waar het over ging. Soms lopen teksten gewoon niet helemaal lekker.

Als schrijver zijn er gelukkig genoeg dingen waar je rekening mee kunt houden om te zorgen dat jouw teksten wel goed leesbaar zijn.

In dit artikel geef ik je 7 tips die mij hebben geholpen om goed leesbare teksten te schrijven.


INHOUDSOPGAVE

 1. Weet voor wie je schrijft
 2. Gebruik leestekens, op de goede manier!
 3. Gebruik korte zinnen
 4. Maak je tekst scanbaar
 5. Gebruik genoeg witruimte
 6. Lees je tekst hardop voor
 7. Lees om beter te schrijven

1. Weet voor wie je schrijft

Omdat de woorden die mensen gebruiken per persoon verschillen is het dus belangrijk om van tevoren te weten voor wie je de tekst schrijft.

Zo kun je in een e-mail naar je beste vriend best wel schrijven dat je “super toffe sneakers hebt gekocht” maar zou je in een e-mail naar je Opa bijvoorbeeld eerder “hele mooie schoenen gekocht” kunnen gebruiken.

Iets zegt me dat Opa toch eerder de woorden “super toffe sneakers” zou gebruiken.

Doe van tevoren onderzoek naar je doelgroep. Zo wil je allereerst natuurlijk weten wie zij zijn, denk hierbij aan:

 • Geslacht
 • Leeftijd
 • Demografie
 • Interesses

Voor het schrijven van teksten voor deze doelgroep is het vooral belangrijk dat je kijkt naar hun taalgebruik en wat zij zoal lezen.

De meest bezochte websites van een persoon kunnen al veel vertellen over de woordkeuze van deze persoon.

Zo zullen de woorden van iemand die websites als Dumpert, VKMag en Skoften in zijn top drie heeft staan anders zijn dan iemand die de websites OmroepMax, Nu.nl en RTLNieuws in zijn top drie heeft staan.

⬆︎ Terug naar inhoudsopgave

2. Gebruik leestekens, op de goede manier!

De kracht van leestekens wordt nog wel eens onderschat. Over het algemeen gaat het ons goed af met punten en vraagtekens maar beginnen we het moeilijker te krijgen bij komma’s, uitroeptekens, dubbele punten en aanhalingstekens.

Zelf heb ik ook nog veel te leren.

Wanneer ik mijn oude artikelen teruglees zie ik gelukkig wel dat ik ook al een hoop heb geleerd.

Zeker het uitroepteken gebruikte ik iets te enthousiast. Een uitroepteken is bedoeld om iets te benadrukken. Om een zin, of woord, als het ware uit te lichten.

Pas op dat je dit niet te vaak gebruikt. Des te vaker je het uitroepteken gebruikt, des te minder groot de kracht. Je kunt logischerwijs niet alles uitlichten.

⬆︎ Terug naar inhoudsopgave

3. Gebruik korte zinnen

Des te langer je een zin maakt, des te moeilijker het is om de zin goed leesbaar te houden.

Zelf vind ik dit nog vaak een lastige. Uit enthousiasme ben je aan het schrijven en wil je zoveel mogelijk van je verhaal kwijt. Voor je het weet heb je meerdere zinnen in één zin verwerkt.

Wanneer je zo’n zin zelf terugleest voel je meteen dat het niet helemaal lekker loopt.

Gelukkig kun je met behulp van komma’s al heel veel verbeteren aan zo’n lange zin. Je kunt een komma namelijk inzetten als een soort pauze.

Mocht je, om wat voor reden dan toch echt niet om die lange zin heen kunnen, dan kun je ‘m toch nog in delen opsplitsen met het gebruik van komma’s.

⬆︎ Terug naar inhoudsopgave

4. Maak je tekst scanbaar

Er zijn experts die zeggen dat er zo goed als niet meer gelezen zou worden op internet. Internetgebruikers zouden vandaag de dag alleen nog maar oog hebben voor visuele content als foto’s, illustraties en video’s.

Aartjan van Erkel, van schrijvenvoorinternet.nl noemt dit een ‘Broodje Aap-verhaal’.

Zoals Aartjan ook beschrijft in bovenstaande Facebook-post “Vergelijk het maar met een verkoopgesprek. Probeer je dan zo kortaf mogelijk te zijn? Waarschijnlijk niet.”.

Internetgebruikers zijn absoluut bereid om teksten te lezen. Zelfs langere teksten. De vraag is alleen of de betreffende tekst interessant genoeg voor hun is.

Daarbij is het lastige dat niet jij, maar zij, bepalen of de tekst interessant genoeg voor hun is.

Je kunt de bezoekers van je website wel helpen om zo snel mogelijk te bepalen of de tekst interessant genoeg is, of dat er wellicht interessante stukken tekst voor hun bij zitten.

Wanneer je gebruik maakt van kopteksten, ook wel headers genoemd, geef je elk stuk tekst namelijk een eigen titel. Op die manier maak je het voor bezoekers makkelijk om te kijken waar de complete tekst over gaat, maar ook waar de alinea’s over gaan.

Zorg er dus voor dat je kopteksten gebruikt die zo goed mogelijk beschrijven wat er in de onderstaande alinea te lezen is.

⬆︎ Terug naar inhoudsopgave

5. Gebruik genoeg witruimte

Geef de lezer de ruimte en de rust om goed te kunnen lezen. Wanneer jouw teksten maar achter elkaar door blijven gaan geef je de lezer geen pauze. Letterlijk en figuurlijk.

Pak even een momentje rust. Geniet van de lege ruimte.

Zorg dat je gebruik maakt van korte alinea’s met daartussen helemaal niets. Witruimte. Enters.

Dit zorgt niet alleen voor een rustigere leeservaring, het helpt ook nog eens om de tekst beter scanbaar en overzichtelijk te houden.

⬆︎ Terug naar inhoudsopgave

6. Lees je tekst hardop voor

Door je tekst hardop voor te lezen hoor jezelf precies waar je nog aandacht aan moet besteden.

Zodra je het gevoel hebt dat je tekst af is doe je er goed aan om de tekst simpelweg hardop voor te lezen. Elke keer dat je ergens vastloopt zet je een (digitaal) kruisje bij de zin.

Die betreffende zinnen moet je hoogstwaarschijnlijk nog eens bekijken.

Je hoeft niet te schreeuwen. Maar als het helpt, mag het. Van mij.

Misschien moet je kijken of je de zin in meerdere stukken kunt verdelen? Staat er een woord dat je misschien niet moet gebruiken of moet je de complete zin even opnieuw schrijven?

⬆︎ Terug naar inhoudsopgave

7. Lees om beter te schrijven

Om beter te leren schrijven zul je moeten lezen. Hiermee bedoel ik niet (alleen) boeken die geschreven zijn om jou te helpen beter te schrijven. Ik bedoel in principe alle soorten tekst met een schrijfstijl die jou aanspreekt.

Mocht je een dubbelslag willen slaan dan kan ik je de volgende drie boeken aanraden:

Drie aanraders om beter te leren schrijven

Je kunt van de schrijfstijl én de inhoud van deze drie boeken veel leren over het schrijven van teksten voor op internet.

⬆︎ Terug naar inhoudsopgave

Schrijven, schrijven, schrijven en nog eens schrijven

Ik hoop dat je aan de hand van deze 7 tips weer met volle moed aan de slag kunt met het schrijven van teksten. Dat is namelijk de beste tip die ik je kan geven, blijven schrijven.

De manier om ergens beter in te worden is door het te blijven oefenen.

Laat je me een keer weten waar je over schrijft? Ik ben benieuwd!

Ik snap het, je staat te springen om te beginnen.

Laat me even weten waar ik 21 Quick Wins Om Je Website Winstgevend
Te Maken
 naar toe mag sturen.

Je bent er bijna.

Waar mag ik Maak een verkoopmachine van je website naar toe sturen?