Selecteer een pagina

Wanneer je een website hebt wil je graag weten hoe succesvol je website is. Hoeveel mensen komen er bijvoorbeeld op jouw website? En welke pagina van jouw website is het populairst? Dit en nog veel meer kun je vrij gemakkelijk terugvinden in Google Analytics. Maar hiervoor moet jouw website natuurlijk wel gekoppeld zijn met deze gratis dienst van Google.

Met onderstaande stappen kun je gemakkelijk de statistieken van jouw WordPress website bijhouden via Google Analytics. De instructie is opgedeeld in drie onderdelen.

1. Aanmelden bij Google Analytics en een trackingscode ontvangen

2. Trackingscode op de juiste plaats in de code van je WordPress website plaatsen

3. WordPress website analyseren met Google Analytics

 

Aanmelden bij Google Analytics en de trackingscode ontvangen

 1. Allereerst is het belangrijk dat we een Google Account hebben. Mocht je nog geen Google Account hebben dan kun je er gratis een aanmaken door mijn instructie Een Google Account aanmaken te volgen.
 2. Ga in een browser naar https://www.google.com/analytics/ en klik rechtsboven op Aanmelden.
 3. Je kunt nu inloggen met jouw Google Account. Je Google Account bestaat uit een e-mailadres en een wachtwoord.
 4. Wanneer je bent ingelogd kom je op een scherm met drie stappen. 1. Aanmelden voor Google Analytics. 2. Trackingscode toevoegen en 3. Meer inzicht in uw doelgroep. Klik hiernaast op Aanmelden.

  Gefeliciteerd! Je hebt nu een Google Analytics account. Binnen Google Analytics heb je de mogelijkheid meerdere accounts aan te maken en onder deze accounts meerdere websites. Zo kun je een account hebben voor een bedrijf en onder dit account meerdere URL’s zoals bijvoorbeeld www.jouwbedrijf.nl en www.werkenbijjouwbedrijf.nl. Dit zijn twee verschillende URL’s/websites die bij hetzelfde bedrijf horen.


 5. Om een account aan te maken binnen Google Analytics moeten we wat gegevens invullen over het aan te maken account en de website die we willen gaan analyseren. Geef aan of je een website of een mobiele app wilt bij gaan houden, in dit geval kies je voor Website en geef je een Accountnaam in.
 6. Daarna geef je de websitenaam in, dit mag de URL zijn maar dit hoeft niet. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een naam als Hoofdwebsite of Vacaturewebsite.
 7. Bij URL van de website is het belangrijk dat je de specifieke URL van de website ingeeft. Dit is dus exact hetzelfde adres dat je ingeeft in een adresbalk om op jouw website te komen. Let ook op het dropdown menu met http:// of https://.Maak je gebruik van een beveiligde SSL verbinding van jouw website? Dan kies je voor https://, maak je geen gebruik van een SSL certificaat dan kies je voor http://.
 8. Kies de branche, die het best past bij jouw website, uit het dropdown menu  Branchecategorie.
 9. Kies vervolgens het juiste land in het dropdown menu Tijdzone voor rapportage. Je zult zien dat de tijdzone automatisch wijzigt wanneer je voor Nederland kiest. Het is belangrijk dat je hier het land kiest waar jij je in bevindt aangezien dit van invloed is op de statistieken in de rapportages van Google Analytics.
 10. Scroll naar beneden en laat alle vinkjes onder Instellingen voor gegevens delen aan staan. Klik vervolgens op de blauwe knop met de tekst Tracking-ID ophalen.
 11. De pop-up Servicevoorwaarden van Google Analytics zal tevoorschijn komen en standaard gericht zijn op de Verenigde Staten waardoor de tekst in het Engels is. Wijzig het land naar Nederland en lees, indien gewenst, de servicevoorwaarden door. Klik uiteindelijk op Ik ga akkoord.
 12. In het volgende scherm zie je direct een Tracking-ID, de status en daaronder een stuk code. Dit stuk code is de Trackingcode welke we straks gaan plaatsen in de code van WordPress.
 13. Open een nieuw tabblad of venster in je browser maar sluit het Google Analytics venster niet! We hebben de trackingscode zometeen namelijk nodig.

Google Analytics trackingscode op de juiste plaats in de code van je WordPress website plaatsen

 1. Log in op de backend van jouw WordPress website met de bij jouw bekende inloggegevens.
 2. Navigeer naar Weergave en kies daar voor Editor. Afhankelijk van het feit of je een child theme gebruikt zul je een ander thema moeten selecteren bij Theme selecteren om te bewerken. Klik na je keuze op Selecteren om te bevestigen.
 3. Ga aan de rechterzijde op zoek naar het het template met daaronder (header.php) en klik hier op.
 4. De code in het bewerkingsveld zal nu veranderen en bovenaan zal iets staan als thema: thema header (header.php)
 5. Scroll nu naar beneden in de editor tot je de tag tegenkomt. Dit is ergens aan het eind. Zet je cursor direct voor en druk één keer op Enter om wat ruimte te maken.
 6. Ga nu terug naar het tabblad of venster van je browser waar je de pagina van Google Analytics, met je trackingscode, nog open hebt staan.
 7. Selecteer en kopieer vervolgens alles in het venster. Dit ziet er als volgt uit:
  <script>
  (function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
  })(window,document,’script’,’https://robinpeek.nl/wp-content/cache/busting/google-tracking/ga-025480759f536e68bdd754e900ce36ac.js’,’ga’);ga(‘create’, ‘HIERSTAATJOUWTRACKINGID’, ‘auto’);
  ga(‘send’, ‘pageview’);
  </script>
 8. Ga weer terug naar het tabblad of venster waar je de editor van WordPress hebt open staan en plak de code op de positie waar je net ruimte hebt gemaakt in het header.php bestand. Klik vervolgens links onder op Bestand bijwerken.

Je hebt nu jouw Google Analytics trackingscode in de code van WordPress geplaatst waardoor je nu de toekomstige statistieken van jouw WordPress website kunt bijhouden en analyseren met Google Analytics. Wil je nog meer statistieken van je website kunnen bekijken? Maak dan ook verbinding met Google Search Console en blijf mijn blog in de gaten houden voor meer tips en tricks voor je WordPress website.

Ik snap het, je staat te springen om te beginnen.

Laat me even weten waar ik 21 Quick Wins Om Je Website Winstgevend
Te Maken
 naar toe mag sturen.

Je bent er bijna.

Waar mag ik Maak een verkoopmachine van je website naar toe sturen?