Selecteer een pagina

Dit, door mij geschreven artikel is voor het eerst op 3 oktober 2018 gepubliceerd op freelancer.nl/blog/klein-maar-fijn gepubliceerd.

Zeker toen ik me net had ingeschreven bij de Kamer van Koophandel droomde ik ervan om ooit een groot pand te bezitten en meerdere teams aan te sturen. Niet zo zeer om dan de baas te kunnen zijn maar omdat ik op de een of andere manier in mijn hoofd had dat een onderneming groot moest zijn om succesvol te zijn.
 
Vandaag de dag streef ik ernaar om klein te blijven. In de praktijk komt dat er op neer dat ik niet de ambitie heb om ooit personeel in dienst te nemen. 

Groeien in de lengte of de breedte

 Om als ondernemer succesvol te worden hoeft jouw onderneming niet groter te worden in de zin van meer locaties, meer personeel, meer materiaal en andere fysiek meetbare onderdelen. Groeien als ondernemer kan ook heel goed alleen.

Zo kun je als freelancer steeds meer kennis en ervaring opdoen, een groter netwerk opbouwen, je omzet en winst vergroten en dus nog steeds een eenmanszaak zijn.

Je hoeft niet eens alles zelf te doen. Ook wanneer je samenwerkingen aangaat kun je dit doen zonder daarvoor iemand in dienst te nemen. Waarom zou je je mede-freelancers geen opdracht gunnen als zij deze werkzaamheden beter en sneller kunnen uitvoeren dan dat jij dit kunt?

De voor- en nadelen van een eenmanszaak

Net als aan alle andere dingen in het leven zitten er voor- en nadelen aan een eenmanszaak. Een nadeel is bijvoorbeeld dat je niemand hebt om op terug te vallen wanneer je om welke reden dan ook tijdelijk echt niet kunt werken.

Gelukkig zijn veel andere nadelen tegenwoordig makkelijk op te lossen. Zo zou je het wel eens als nadeel kunnen ervaren dat je niemand hebt om even mee te sparren of dat je simpelweg de gezelligheid om je heen mist.

Je kunt bijvoorbeeld een goede flexwerkplek uitzoeken of misschien kun je wel een kantoor huren in een pand met meerdere ondernemers. Op die manier kun je elkaar helpen bij eventuele problemen, met feedback én het is natuurlijk gezelliger dan de hele dag alleen thuis werken.

Een groot voordeel van een eenmanszaak is dat jij – en alleen jij – verantwoording hoeft af te leggen over je keuzes. Daarnaast zul je geen problemen hebben met het regelen van verlof van personeel, het op tijd overmaken van salarissen en misschien wel het belangrijkst, het tevreden houden van je personeel.

Ik ben ervan overtuigd dat personeel een hele grote meerwaarde voor een onderneming kan zijn, maar ik ben er ook van overtuigd dat dit de nodige inspanning vraagt.

Zeker wanneer je het idee hebt dat deze inspanning niet aan jou besteed is doe je er goed aan om niet aan personeel te beginnen.

Gelukkig kan je ook hier alsnog gebruik maken van de voordelen. Zoals eerder aangegeven kun je eventuele taken ook uitbesteden aan collega-freelancers. Op die manier heb je de voordelen van personeel, zonder de lasten.

Hoe denk jij over groeien en personeel?

Ben jij van mening dat een onderneming alleen succesvol kan zijn wanneer het een groot bedrijf is of kun je als freelancer ook succesvol zijn?

Ik ben voorlopig hartstikke tevreden, klein maar fijn.

Ik snap het, je staat te springen om te beginnen.

Laat me even weten waar ik 21 Quick Wins Om Je Website Winstgevend
Te Maken
 naar toe mag sturen.

Je bent er bijna.

Waar mag ik Maak een verkoopmachine van je website naar toe sturen?