Selecteer een pagina

Je hebt soms van die dagen dat je zoveel te doen hebt, zoveel aan je hoofd hebt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Misschien willen productiviteits-guru’s je laten geloven dat zij dit nooit hebben en dat jij met hun methode ook 100% zen door het leven kan gaan maar ik geloof daar niet in.

Ik denk dat het mogelijk is om dit soort momenten te beperken tot een minimum, maar dit gevoel, deze fase, deze situatie is menselijk en zal dus bij iedereen voorkomen. Bij de een in mindere maten dan bij de ander, maar bij iedereen.

Door dit te accepteren kan ik er zelf beter mee omgaan. Ik ben niet in de vechtmodus tegen deze situatie. In plaats daarvan probeer ik het gevoel als een signaal te zien dat ik even een stapje terug moet nemen en even alles op een rijtje moet zetten om weer een goed overzicht te krijgen.

Zie het als een ALT-CTRL-DELETE (Windows) of ALT-CMD-ESC (macOS) op je computer. Je hebt op het moment teveel open staan en moet het een en ander even geforceerd afsluiten om daarna vanuit alle rust te kijken wat je als eerst weer gaat openen.

Waardoor ontstaat dit gevoel?

Het gevoel hebben dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien kan op allerlei manieren binnensluipen. Bij mij is het vaak zo dat ik teveel dingen aan mijn hoofd heb, teveel bezig ben met uiteenlopende activiteiten. Vaak is dit een mix van zakelijke en privé dingen.

Dat hoeven niet eens grote dingen te zijn, het gaat meer om het grote aantal en het grote verschil tussen de punten. Zo kan het zijn dat ik niet wil vergeten om ‘s ochtends de kliko aan de weg te zetten maar ondertussen ook aan het nadenken ben over een nieuwe e-mailcampagne voor een opdrachtgever, terwijl ik in mijn achterhoofd probeer te houden dat ik vandaag echt mijn nieuwe artikel voor IMU.nl moet aanleveren etc.

Na een uur achter mijn bureau te hebben gezeten begin ik te merken dat ik last krijg van mijn schouders en zonder het door te hebben dus al een behoorlijke tijd in een krampachtige houding aan het werk ben.

Op het kladblok dat ik altijd naast mijn laptop heb liggen staan allerlei nietszeggende aantekeningen, losse woorden en tekeningetjes.

Ik ben alles tegelijkertijd aan het doen en automatisch ben ik daarmee niets aan het doen.

Bos, boom, tak, blaadje

Overweldigd door alle afspraken, activiteiten, werkzaamheden en gedachten voelt het alsof ik midden in het spreekwoordelijke bos sta en daar door de bomen het bos niet meer zie. Ik heb geen overzicht meer en doordat ik dit overzicht niet meer heb, heb ik geen focus meer.

Het lukt me dan even niet om te zien wat er moet gebeuren en in welke volgorde dit moet gebeuren.

Onder andere door veel over dit probleem te lezen in boeken als Solve for Happy, Stress Proof en The Productivity Project lukt het me steeds beter en sneller om deze situatie te herkennen en er op te reageren.

Het is belangrijk dat het me lukt om straks weer te focussen. Dat ik in plaats van de bomen niet alleen het bos weer kan zien maar ook de takken en blaadjes.

Leeg vel papier en potlood

Het probleem is op dat moment dat ik teveel aan mijn hoofd heb. Een hele simpele maar doeltreffende oplossing is om zoveel mogelijk uit je hoofd te schrijven.

Het klinkt misschien vreemd maar dit werkt precies op de manier zoals je je kunt voorstellen. Door iets op te schrijven geef je jouw hersenen aan dat zij minder moeite hoeven te doen om het te onthouden. Onbewust zul je dan namelijk weten dat het niet erg is om die ene taak te vergeten, je hebt ‘m toch opgeschreven.

Ik ga dan ook aan tafel zitten met een leeg vel papier en een potlood en schrijf letterlijk alles op dat in me opkomt.

In het begin zal dit wat vreemd voelen omdat er gedachten voorbij zullen komen waarbij je je afvraagt of je dit moet opschrijven (lunchen, douchen, de hond uitlaten) omdat het normaal gesproken geen dingen zijn die je zou vergeten.

Probeer op dit moment gewoon alles op te schrijven. Wanneer je echt niets meer kunt bedenken voel je waarschijnlijk al een opluchting.

Vervolgens kun je de punten een prioriteit gaan geven en realistisch gaan plannen. Welke punten moeten vandaag af? Welke punten moeten volgende week af? Maak je je misschien zorgen om punten die nog helemaal niet aan de orde zijn of waarvan er misschien een kans is dat ze helemaal niet aan de orde komen?

De buitenlucht doet wonderen

Er zijn meerdere onderzoeken die hebben aangetoont dat het goed is om flink wat uren per week in de buitenlucht door te brengen. Zo zou wandelen in het bos onder andere goed zijn voor je korte termijngeheugen, je concentratievermogen verbeteren en stress verminderen.

De voordelen hebben onder andere te maken met het wandelen (bewegen), de rust en de frisse lucht.

Zelf ga ik dan ook graag een stuk wandelen in het bos wanneer ik even het een en ander op een rijtje wil zetten en mijn mentale batterij even wil opladen.

Soms combineer ik de twee door mijn iPhone mee te nemen en de dictafoonfunctie te gebruiken. Op die manier probeer ik al mijn gedachten op een rijtje te zetten in de buitenlucht.

Wat doe jij als je vastloopt?

Voor mij helpen vooral het uitschrijven van mijn gedachten en wandelen in de buitenlucht. Heb jij een ander ritueel dat je toepast wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet?

Ik snap het, je staat te springen om te beginnen.

Laat me even weten waar ik 21 Quick Wins Om Je Website Winstgevend
Te Maken
 naar toe mag sturen.

Je bent er bijna.

Waar mag ik Maak een verkoopmachine van je website naar toe sturen?