Selecteer een pagina

Al zo lang als ik me kan herinneren heb ik de droom gehad om te gaan ondernemen. Vroeger speelde ik bijvoorbeeld met een doos met papieren, enveloppen, plakband en andere kantoorartikelen. Ik speelde dan kantoortje.

Een paar jaar daarna ging ik, samen met mijn broer, langs de deuren om ons zelfgemaakte ‘computertijdschrift’ te verkopen.

Het was de tijd van ‘heitje voor een karweitje’ en aangezien wij net kennis begonnen te maken met alle mogelijkheden van de computer, leek het ons een goed idee om de mensen uit onze straat te voorzien van al die kennis.

Voor je het idee hebt dat het hier om een echt tijdschrift ging, moet ik je eerlijk bekennen dat we in die tijd vol enthousiasme aan de slag gingen in WordPad.

Microsoft Word, WordPress? Nee. WordPad.

Zo schreven we over de spellen SimCity en Theme Hospital (de enige twee spellen die we destijds hadden), over het opstarten en afsluiten van de computer (verkeerd afsluiten is slecht voor je computer!) en over het aansluiten van een printer.

De ‘tijdschriften’ printen we natuurlijk met onze eigen, zelf aangesloten, printer. Destijds was ik nog niet zo bekend met het spelletje van vraag-en-aanbod waardoor we uiteindelijk met ongeveer 99 exemplaren zijn blijven zitten.

Van deze twee entrepreneurs zou je wel een tijdschriftje kopen toch?

Ik ga er tenminste vanuit dat onze ouders op zijn minst een exemplaar gekocht hebben.

De reden om te beginnen met ondernemen

Alhoewel je het spelen van kantoortje en het printen van je eigen ‘tijdschrift’ ook niet echt ondernemen kan noemen, had ik op dat moment ook helemaal geen idee wat ondernemen was.

Naarmate ik ouder werd kreeg ik een beeld bij het woord ondernemen. Ik zag het als een soort zelfstandigheid, een stuk vrijheid en verantwoordelijkheid.

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij zelfstandigheid, vrijheid en verantwoordelijkheid maar ik denk dat deze elementen mij het meest hebben aangesproken door mijn enorme eigenwijsheid.

Mijn voornaamste reden om te gaan ondernemen is verantwoordelijkheid geweest. Ik had een leuke functie bij een grote verzekeringsmaatschappij en kreeg, toen het bedrijf in zwaar weer zat, zelfs een vast contract aangeboden.

Op de een of andere manier voelde het niet goed om dit contract aan te gaan. Ik wist dat het bedrijf er alles behalve goed voor stond en kreeg steeds meer het idee dat daar niets aan ging veranderen.

Met andere woorden: mijn tijd, inzet en resultaten zullen een dusdanig klein aandeel hebben dat ik de toekomst van dat bedrijf niet ging veranderen.

Veel uren, veel stress, weinig vrijheid

De valkuil van vrijheid

Na lang wikken en wegen. Na veel “Weet je het zeker?”, “Is dat wel verstandig in deze tijd?” en andere goedbedoelde adviezen besloot ik de sprong te wagen. Ik liet weten dat ik het contractvoorstel niet ging tekenen.

Op de een of andere manier zag ik voor me dat het aftellen zou zijn naar mijn laatste werkdag maar voor ik het wist was het al zo ver. Mijn laatste dag in loondienst.

Daar lag, zat en stond ik dan. In een huurwoning van € 975 per maand (samen met mijn huidige vrouw).

“Ik ben dan wel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar wat ga ik eigenlijk doen?
Laat ik eerst eens van mijn vrijheid genieten!”

Mijn grote vriend Thomas vond het geen probleem om even te liggen

Ik was op dat moment 24 jaar. Ik hoefde ‘s ochtends niet meer vroeg op. Ik had geen deadlines. Ik hoefde geen trainingen uit te werken, vergaderingen bij te wonen. Ik hoefde even helemaal niets.

Vanaf toen moest ik eigenlijk alleen nog wat ik van mijzelf moest. En dat was voor mij een grote valkuil. Ik moest van mezelf namelijk veel, en veel, te weinig.

Zonder discipline ben je geen ondernemer

Ik maakte destijds geen gebruik van de vrijheid. Ik maakte misbruik van de vrijheid. Ik bleef langer in bed liggen, keek meer films en series, speelde op mijn Playstation en lag op de bank.

In die tijd vroeg ik mezelf veel af hoe het nou kon dat ik iedere maand toevallig net genoeg geld verdiende om de vaste lasten te betalen. Ik had het financieel niet slecht, maar ik hield nooit geld over. Ik begreep er niets van.

Nu, achteraf gezien, kan ik mezelf wel voor mijn kop slaan. Mijn hele mindset was er op gericht om zo min mogelijk werk te verrichten. Dus onbewust deed ik enkel net genoeg om dat te verdienen wat ik nodig had. Niets meer en minder.

Ik had geen lange termijn visie en, nog erger, ik had totaal geen discipline.

Wanneer je niet enigszins voor ogen hebt wat je wilt bereiken, of dat nou per uur, dag, week, maand of jaar is, is het ook niet mogelijk om discipline te hebben.

Hoe verwacht je gemotiveerd te raken door niets? Je kunt jezelf motiveren door uit te kijken naar het behalen van een doel. Wanneer je geen doelen stelt, heb je dus letterlijk niets om naar uit te kijken.

Tijd is een vloek én een zegen

De vrijheid om je eigen tijd in te delen kan enkel een zegen zijn wanneer je daar goed mee omgaat.

Wat goed met tijd omgaan is voor iedereen verschillend.

Een ding is voor iedereen hetzelfde. Je hebt 24 uur in een dag. Geen tijd hebben bestaat niet.

Iets niet als prioriteit beschouwen wel.

Geen tijd hebben, is eigenlijk geen prioriteit stellen.

Dus eigenlijk zeg je nooit dat je geen tijd hebt, je zegt eigenlijk dat het voor jou geen prioriteit is.

Ondernemen voor vrijheid

Gistermiddag begon het te sneeuwen. Charlotte (mijn vrouw) was met de auto naar het werk en zou Noud (onze zoon) om 17.30 ophalen bij het kinderdagverblijf. Door de sneeuw was de kans op files erg groot.

Gelukkig is het kinderdagverblijf slechts een kilometer van ons huis. Doordat ik thuis werk kon ik de keuze maken om zijn muts en sjaal mee te pakken en naar het kinderdagverblijf te lopen.

Dit zijn dé momenten waarop ik dankbaar ben voor het feit dat ik alweer zo’n 5 jaar ondernemer ben en mijn eigen tijd kan indelen.

De dag daarna was Charlotte vrij. Noud was enorm onder de indruk van de sneeuw dus ik koos ervoor om vroeger op te staan. Iets eerder te beginnen met werk, zodat Charlotte, Noud en ik met z’n drieën hebben kunnen genieten van de sneeuw.

Naarmate ik langer onderneem lukt het me steeds beter om mijn tijd zo in te delen dat ik én productief kan zijn én kan genieten van de voordelen van thuis werken.

Wat is jouw reden om te ondernemen?

Toen ik net begon met ondernemen was de vrijheid dus absoluut niet de reden om überhaupt te beginnen met ondernemen. Ondertussen kan ik daar beter mee omgaan en zie ik het als enorm voordeel.

Wat is jouw reden om te ondernemen?

Ik snap het, je staat te springen om te beginnen.

Laat me even weten waar ik 21 Quick Wins Om Je Website Winstgevend
Te Maken
 naar toe mag sturen.

Je bent er bijna.

Waar mag ik Maak een verkoopmachine van je website naar toe sturen?