Selecteer een pagina

Mijn naam is Robin Peek.
Ik help ondernemers meer resultaat te halen uit het internet.

In 2014 heb ik zelf de stap genomen van een baan in loondienst naar het spannende, vrije leven als zelfstandig ondernemer. Als klein kind wist ik al dat ik later voor mezelf wilde werken.

Het was niet zo dat ik iets had tegen werken bij een bedrijf, moeite had met op tijd komen of bijvoorbeeld niet tegen hiërarchie kon. Op de een of andere manier wist ik gewoon dat ik iets wilde creëren wat van mij was. Waar de keuzes die ik maakte mij zouden beïnvloeden, zowel goed als slecht.

Het leven van een ondernemer wordt nog wel eens rooskleurig voorgeschoteld. Alleen al de woorden die vaak gebruikt worden voor de omschrijving zegt al veel “Je eigen baas zijn”, “Zelf je tijd indelen”, “Geen verantwoordelijkheid afdragen”.

Begrijp me niet verkeerd. Ik zou nooit meer terug willen of kunnen naar een baan in dienstverband. Maar het is ook een beetje overdreven om te zeggen dat zelfstandig ondernemen hemel op aarde is.

Zeker de eerste maanden waren zwaar. Ondanks het feit dat ik al vanaf kinds af aan wist dat ik ondernemer wilde worden is de daadwerkelijke keuze in mijn geval vrij plotseling genomen. Ik weet nog dat ik mijn moeder in een telefoongesprek van zo’n vier minuten heb medegedeeld dat ik ervoor had gekozen het vaste contract, dat mij was aangeboden door mijn werkgever destijds, niet te gaan ondertekenen maar om mijzelf in plaats daarvan in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Na enkele stille seconden kwam de vraag “Wat ga je doen dan?”. Ik moest heel eerlijk toegeven dat ik dat nog niet helemaal duidelijk had. Maar ik had nog twee maanden tot mijn contract afliep en ik had een kleine buffer opgebouwd. Ik zou dus genoeg tijd hebben om te gaan bedenken wat ik ging doen, hoe ik dit ging aanbieden en hoe dit genoeg geld zou opleveren om samen met mijn vriendin in onze huurwoning te blijven wonen waarvan alleen de kale huur al op € 975,- per maand kwam.

De eerste maanden heb ik van alles gedaan wat op mijn pad kwam. Ik heb teksten vertaald van het Engels naar het Nederlands in verwarrende excel documenten, schetsen gemaakt van websites die ik zou maken voor beginnende ondernemers, en opdrachten voor het maken van illustraties aangenomen en uitbesteedt aan iemand die daadwerkelijk illustraties kon maken.

Het aannemen van opdrachten puur om de rekeningen te kunnen betalen maakte me onzeker en op zijn zachtst gezegd somber. Was het niet zo dat iedereen kon wat ik deed? Ik greep simpelweg klusjes aan die andere mensen minstens net zo goed konden doen maar waar zij geen tijd voor hadden. Als ik dan een opdracht aannam die niet iedereen kon, en ik zelf dus ook niet, besteedde ik het uit.

Ik moest me ergens in gaan verdiepen. Het moest iets leuks zijn. Stom werk om geld te verdienen kon ik altijd nog wel ergens vinden.

Toen ik me bedacht wat ik leuk vond, wat mij interesseerde en waar ik graag mee bezig was kwam ik al snel uit bij het internet. Ik heb nog altijd goede herinneringen aan het geluid van het inbellen van ons modem thuis. Hoe geweldig zou het zijn als ik aan de slag kon gaan met het internet?

Met de dienst Squarespace kon ik vrij gemakkelijk en snel een mooie website voor een ondernemer neerzetten. Dankzij de visuele interface van Squarespace gaat het om het klikken, slepen en plaatsen van elementen als foto’s, teksten, foto’s en eventueel video’s.

Niet veel later wilde ik meer en ben ik me gaan verdiepen in WordPress. WordPress is dan misschien iets minder gebruiksvriendelijk in de zin van het daadwerkelijk bouwen van een website, het heeft daarentegen ook ontzettend veel meer mogelijkheden dan Squarespace. Een van deze mogelijkheden is bijvoorbeeld het bouwen van een webshop.

Het bedenken, bouwen en realiseren van websites en webshops heeft me vele maanden bezig gehouden. Tot ik merkte dat dit toch ook niet was wat ik wilde blijven doen.

Tijdens gesprekken met (potentiële) opdrachtgevers merkte ik dat ik altijd op zoek was naar een manier om een van hun processen te verbeteren, meer uit hun huidige werkzaamheden te halen en hun website niet alleen als uithangbord te gebruiken.

Dit is ook iets wat in gesprekken met opdrachtgevers terugkwam. Een mooie website is in principe alleen een kostenpost. Een goede website is een investering. Een investering die zichzelf terugverdient en op den duur zelfs geld oplevert.

Vanaf toen ben ik me gaan verdiepen in internet marketing. Van zoekmachine optimalisatie tot en met Google Analytics, van social media tot conversie optimalisatie en van e-mailmarketing tot contentmarketing. Ik heb boeken verslonden, trainingen gevolgd, podcasts geluisterd, geëxperimenteerd met eigen websites en webshops en ben bestaande en nieuwe opdrachtgevers gaan aanbieden om hen te helpen meer resultaat uit hun activiteiten op en rond het internet te gaan halen.

Het geeft een enorme kick om iets te zien groeien en het is nog fijner wanneer je dit samen met een gepassioneerde, enthousiaste ondernemer kunt bereiken. In plaats van de werkzaamheden simpelweg uit handen te nemen, kies ik ervoor om met ondernemers samen te werken.

We kunnen nog zo lang met elkaar in gesprek gaan maar uiteindelijk ben jij de expert binnen jouw branche en hebben jouw activiteiten op en rond het internet jouw input nodig om het verhaal van jouw onderneming over te kunnen brengen.

Uit de praktijk bleek ook steeds vaker dat ik ondernemers pas echt goed kon helpen wanneer zij voor zichzelf duidelijk hadden wie zij waren, waar zij voor stonden en wat de kernwaarden van hun onderneming waren. Hoe kun je iets overbrengen wanneer je voor jezelf nog niet duidelijk hebt wat je wilt overbrengen?

Ik ben me toen gaan verdiepen in business development en strategie. Voor we als ondernemer aan de slag kunnen met groeien moeten we namelijk duidelijk hebben waar we vandaan komen, waar we staan en waar we naar toe willen.

Wanneer we dat in kaart hebben kunnen we kijken naar een plan om daar ook daadwerkelijk te komen.

Wil je wekelijks een e-mail ontvangen om te groeien als ondernemer?