Selecteer een pagina

Het is geen geheim dat ik gek ben op WordPress. WordPress stelt mij al jaren in staat om al mijn hersenspinsels het internet op te slingeren en mijn creativiteit te laten gaan.

Niet alleen ik ben gek op WordPress. Van de top 100.000.000 websites maakt 53% gebruik van dit populaire CMS. [1]

Wat is een CMS?

Voor ik je ga vertellen waarom ik zo gek ben op WordPress leg ik je nog even in het kort uit wat een CMS is. CMS staat voor content management systeem. 

Een content management systeem is als het ware de achterkant van je website. Het maakt het mogelijk om op een gebruiksvriendelijke manier invloed uit te oefenen op hoe jouw website er uit ziet.

WordPress is het meest populaire CMS ter wereld, op het moment van schrijven alweer 7 jaar op een rij. [2]

WordPress is gratis

Nu wil ik niet als gierige Nederland overkomen maar het is naar mijn mening echt een groot voordeel dat WordPress gratis te downloaden is.

Op die manier is WordPress, voor iedereen met een internetverbinding, beschikbaar.

Het delen van je creativiteit, verhaal, foto’s, video’s of wat voor content dan ook is niet alleen weggelegd voor mensen met geld maar voor iedereen die de tijd en moeite neemt om zich te verdiepen in het gebruiken van WordPress.

Daarnaast is het een voordeel omdat je als website maker de volledige vrijheid hebt om WordPress net zo vaak te downloaden en gebruiken als je zelf wenst.

WordPress is gebruiksvriendelijk

WordPress is oorspronkelijk bedoeld als blog platform. De hoofdfunctie is dan ook het schrijven en delen van artikelen.

Vandaag de dag gebruiken we WordPress voor veel geavanceerdere werkzaamheden. Zo maken bijvoorbeeld grote namen als Spotify, CNN en TED gebruik van WordPress.

Maar wanneer jij WordPress download en installeert zul je gebruik maken van een eenvoudige interface die je na wat inlezen en oefenen al snel onder de knie zult hebben.

WordPress is opensource

Vooral ontwikkelaars vinden het een enorm voordeel dat WordPress opensource is. Dit wil zeggen dat je WordPress gratis kunt downloaden en vervolgens zelf aan de slag kunt met alle code binnen WordPress.

Zolang als jij het kunt ontwikkelen kun je het toepassen op WordPress.

Je kunt dit het best vergelijken met het kopen van een auto die je vervolgens zelf een andere kleur geeft, er andere banden onder zet, een radio inbouwt en misschien nog wel kiest voor een andere voorbumper.

Dit lijkt heel vanzelfsprekend maar wanneer je gebruik maakt van een dienst als jouwweb.nl, jimdo.nl of bijvoorbeeld wix.com heb je maar beperkte mogelijkheden om het uiterlijk van je website te wijzigen, laat staan het functioneren.

WordPress is makkelijk te personaliseren

Onder andere omdat WordPress opensource is, is het makkelijker te personaliseren. Maar voordat je daarvoor de code induikt kun je al gebruik maken van thema’s en plugins.

Thema’s voor WordPress

Met een thema verander je gemakkelijk het uiterlijk van je WordPress website. 

Wanneer je WordPress installeert zal WordPress standaard de thema’s Twenty Seventeen, Twenty Sixteen, Twenty Fifteen en Twenty Fourteen mee installeren.

Daarnaast kun je via de backend van je website naar Weergave > Thema’s navigeren om daar een gehele bibliotheek aan gratis thema’s te bekijken.

Zelf maak ik ook van gebruik van themeforest.com. De thema’s op deze website kosten gemiddeld zo’n € 50,- maar daarvoor heb je wel een compleet thema, vaak inclusief enkele plugins en ondersteuning wanneer je vragen hebt.

Wil je meer weten over thema’s? Lees dan het artikel ‘Thema’s voor WordPress’

Plugins voor WordPress

Waar je thema’s voor WordPress kunt gebruiken om het uiterlijk aan te passen, kun je plugins voor WordPress gebruiken om de functionaliteit van je WordPress website uit te breiden.

Zo zijn er bijvoorbeeld plugins die je helpen om je WordPress website beter vindbaar te maken in de zoekmachines, plugins om een webshop van je WordPress website te maken, plugins om je website sneller te maken en nog ruim honderdduizenden andere.

Alleen al in de officiële WordPress plugin bibliotheek kun je 55.654 plugins vinden.

Op codecanyon.net kun je nog zo’n 6.648 betaalde plugins vinden. Codecanyon.net is van dezelfde makers als themeforest voor de thema’s voor WordPress.

WordPress is blijvend in ontwikkeling

Het internet is dagelijks in ontwikkeling. Er komen nieuwe apparaten op de markt met nieuwe mogelijkheden, het internet wordt sneller en de gebruikers verwachten steeds meer.

Gelukkig zit WordPress absoluut niet stil. Op het moment van schrijven zijn er 32 grote versies van WordPress uitgebracht. [3]

Gemiddeld komt  er om de 152 dagen zo’n grote update uit. [3]

De eerstvolgende grote update voor WordPress gaat niet alleen een grote maar ook een revolutionaire worden.

In WordPress 5.0 gaan we namelijk afscheid nemen van de zogenaamde WYSIWYG-editor en de overstap maken naar de Gutenberg editor.

Met deze nieuwe tekstverwerker kun je straks nog sneller content publiceren op het internet.

Ga jij aan de slag met WordPress?

WordPress maakt het mij en miljoenen andere mogelijk om snel en gemakkelijk iets te publiceren voor de hele wereld.

Wanneer kunnen we jouw creatie met WordPress verwachten?

Bronnen

  1. http://trends.builtwith.com/cms
  2. https://w3techs.com/technologies/overview/content_management/all
  3. https://codex.wordpress.org/WordPress_Versions

Ik snap het, je staat te springen om te beginnen.

Laat me even weten waar ik 21 Quick Wins Om Je Website Winstgevend
Te Maken
 naar toe mag sturen.

Je bent er bijna.

Waar mag ik Maak een verkoopmachine van je website naar toe sturen?