Selecteer een pagina

Je hebt het waarschijnlijk al heel vaak gehoord maar misschien ben je toch eigenwijs genoeg geweest om het te negeren, “Maak een backup van je WordPress website!”. In dit artikel ga ik je stap-voor-stap uitleggen hoe je handmatig een backup maakt van je website.

Waarom handmatig terwijl er allerlei plugins zijn om een backup te maken van je WordPress website? Omdat dat toch weer een plugin scheelt en je op deze manier meteen een beter gevoel krijgt bij het gebruiken van een FTP-client en phpMyAdmin wat goed van pas kan komen bij andere werkzaamheden aan je WordPress website.

Waarom moeten we een WordPress backup maken?

Het is een beetje een open deur in trappen maar je doet er goed aan om een actuele reservekopie te hebben van je WordPress website omdat je jammer genoeg geen invloed hebt op alle factoren die ervoor kunnen zorgen dat je een reservekopie nodig hebt.

Zo zou het kunnen dat jouw hosting aangevallen wordt door een aanval of misschien maak je zelf een fout in de backend van je website waardoor je niet meer kunt inloggen of nog erger, misschien logt er iemand in op je website die je daar helemaal niet wilt hebben en gaat aan de slag met het wijzigen van je inloggegevens zodat jij er niet meer in komt. 

Veel mensen denken dat overkomt mij nooit maar WordPress is ontzettend populair en voor veel mensen is het tegenwoordig goed te doen om snel een WordPress website online te krijgen. Dit is natuurlijke hartstikke tof maar dit zorgt er ook voor dat de aandacht van hackers op WordPress ligt.

Zeker wanneer je indirect of direct geld verdiend met je website zal het je een fijn gevoel geven wanneer je weet dat je altijd terug kunt naar de laatste versie van je website waar jij een backup van hebt.

Wat heb ik nodig om een backup te maken van mijn WordPress website?

Om handmatig een backup te maken van je website heb je de het volgende nodig:

FTP-gegevens

Bij het afsluiten van hosting ontvang je van jouw hostingpartij een e-mail met FTP-gegevens. Deze FTP-gegevens heb je nodig om in te loggen op de FTP-server waar jouw bestanden staan opgeslagen.

FTP-gegevens bestaan uit een URL, een gebruikersnaam en een wachtwoord. Mocht je geen e-mail hebben ontvangen met FTP-gegevens dan kun je het best in het controlepanel van je hostingpartij kijken of contact opnemen met je hostingpartij.

Database-gegevens

Net als je FTP-gegevens zul je ook database-gegevens hebben ontvangen van je hostingpartij. Deze database-gegevens geven je toegang tot de database van je WordPress website. Een database staat vol met tabellen welke informatie bevatten over jouw website.

Je kunt het zo zien dat al je content (afbeeldingen, video’s etc.) op je FTP-server staan en dat de database de browser verteld op welke plek deze content allemaal terecht moet komen om samen tot een totaalplaatje te komen dat resulteert in jouw website.

Hoe je database-gegevens eruit zien is afhankelijk van je hostingpartij maar database-gegevens bestaan altijd uit een server, een gebruikersnaam en een wachtwoord. Daarnaast is het belangrijk dat je de URL hebt waar je kunt inloggen op jouw database.

Mocht je zelf niet beschikken over je database-gegevens dan kun je het best kijken in het controlepanel van je hostingpartij of even contact opnemen met je hostingpartij.

FTP-client

Om verbinding te maken met de FTP-server waar de bestanden van jouw website op staan hebben we een FTP-client nodig. Een FTP-client is niets meer dan een applicatie voor op jouw computer die jou de mogelijkheid geeft om verbinding te maken met de betreffende server.

In deze instructie maak ik gebruik van FileZilla. Zelf maak ik normaal gesproken gebruik van Transmit. Transmit is een, betaalde, FTP-client voor macOS. Maar ik kan me voorstellen dat je liever aan de slag gaat met een gratis FTP-client. In dat geval kun je het best kijken naar de FTP-client FileZilla.

FileZilla is voor zowel macOS als Windows gratis te downloaden. In principe werkt elke FTP-client hetzelfde maar heeft het elke FTP-client zijn eigen interface en instellingen.

Browser

Om verbinding te maken met jouw database hebben we ook een browser nodig. In deze instructie maak ik gebruik van Google Chrome.

FileZilla downloaden en installeren

Op https://filezilla-project.org/ kun je FileZilla gratis downloaden voor macOS, Windows en Linux. Zodra je FileZilla hebt gedownload hoef je alleen de setup wizard te volgen om FileZilla te installeren.

Wanneer je FileZilla succesvol hebt geïnstalleerd open je de applicatie.

Verbinding maken met een FTP-server met FileZilla

Bovenaan het scherm van FileZilla staan enkele invoervelden, Host, gebruikersnaam, wachtwoord en Poort. Naast deze velden zie je de knop Snel verbinden. Bij Host voer je de URL van je FTP-server in, bij Gebruikersnaam voer je de gebruikersnaam van je FTP-gegevens in en bij Wachtwoord uiteraard je wachtwoord. Het veld Poort kun je leeg laten. Klik nu op Snel verbinden.


FileZilla zal nu verbinding gaan maken met de betreffende FTP-server. In het venster rechts in het midden van de applicatie zul je nu de map of mappen zien die op jouw FTP-server staan.

Afhankelijk van de indeling van je FTP-server is het mogelijk dat je een map moet openen voor je bij de bestanden van jouw website komt. Het is daarnaast afhankelijk van je FTP-server en je hostingpartij in welke map jouw WordPress website staat.

Open een map in FileZilla

In dit voorbeeld maak ik gebruik van de hostingpartij TransIP. Daarbij staat standaard jouw hoofd website (je kunt meerdere websites op een FTP-server zetten) in de map www.

Misschien valt het je op dat bij sommige mappen een vraagteken staat tot je op deze map klikt. FileZilla kiest ervoor om niet meteen je gehele FTP-server te laden om je zo sneller resultaat te kunnen laten zien. Zodra je op een map klikt zal FileZilla alsnog verbinding maken met de specifieke map.

De bestanden van je WordPress website kopiëren

Wanneer je nu dubbelklikt op de map www (nogmaals, bij jou kan je website in een andere map staan afhankelijk van je FTP-server indeling en hostingpartij) zul je zien dat, in het venster onder het venster waar je de map www in ziet staan, een lijst met mappen en bestanden zal komen te staan. Dit is een overzicht van de bestanden die in de map www staan.

Links hiervan onder de tekst Lokale site dien je een lokale locatie (een locatie op je computer) te kiezen waar je de bestanden naar toe wenst te kopiëren. Zodra je een locatie hebt gekozen (je kunt bijvoorbeeld een map website aanmaken op je bureaublad) kun je de map www hiernaar toe slepen om te beginnen met het kopiëren.

Onder de mappen, onder de tekst Externe site zie je een blauwe statusbalk die de voortgang aan geeft en helemaal onderaan in FileZilla zie je drie tabbladen. Het eerste tabblad geeft aan hoeveel bestanden er nog in de wachtrij staan, het tweede tabblad geeft aan van hoeveel bestanden de bestandsoverdracht is mislukt en het derde tabblad geeft aan hoeveel bestandsoverdrachten er zijn gelukt.

Afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding en de grote van je WordPress website kan dit enkele minuten duren.

Na een succesvolle bestandsoverdracht heb je een volledige kopie van de bestanden van jouw WordPress website. Hier zit dus het CMS WordPress in, de thema’s en plugins die je hebt geïnstalleerd maar bijvoorbeeld ook foto’s en PDF bestanden uit je Mediabibliotheek.

De database van je WordPress website exporteren

Om je database te kunnen exporteren hebben we de URL nodig waar we het phpMyAdmin gedeelte van je hostingpartij kunnen vinden. In het geval van TransIP is dat https://mysql.transip.nl/

Op dit scherm kun je inloggen met je server, gebruikersnaam en wachtwoord. Wanneer je succesvol bent ingelogd op phpMyAdmin zie je aan de linkerkant twee tabellen. Klik op jouw database naam en je vervolgens op Exporteren (in de bovenste navigatiebalk).

Op het volgende scherm zal er een radiobutton staan op de Export methode Snel – toon enkel de belangrijkste opties, laat deze optie aan staan en laat het dropdown menu op SQL staan. Klik vervolgens op Starten. Vervolgens zal je een reservekopie van je database downloaden. Afhankelijk van je instellingen zal dit .sql bestand in je Downloads map komen.

Je hebt een backup van je WordPress website!

En nu? Nu hopen dat je deze backup nooit nodig hebt! Maar mocht er wel iets mis gaan met je website dan heb je nu in ieder geval een backup van de bestanden op je FTP-server én je database.

In het ergste geval kun je dus altijd terug naar hoe jouw website er uit zag toen je deze backup hebt gemaakt. Logischerwijs doe je er dus goed aan om deze stappen met een bepaalde frequentie uit te voeren. Zeker wanneer je dit vaker doet kun je dit binnen enkele minuten regelen. Mocht je er niet uitkomen, laat het me dan weten dan kan ik eventueel ook nog een instructievideo maken.

Mocht je iets aan deze instructie hebben gehad dan zou ik het erg tof vinden als je een reactie achterlaat.

Nog een kleine kanttekening, wees alsjeblieft niet degene die zijn WordPress backup op zijn FTP-server zet. Sla je reservekopie van WordPress lokaal op, op je computer, op een USB-stick (ze bestaan nog) of bijvoorbeeld op een dienst als Dropbox of Google Drive.

Ik snap het, je staat te springen om te beginnen.

Laat me even weten waar ik 21 Quick Wins Om Je Website Winstgevend
Te Maken
 naar toe mag sturen.

Je bent er bijna.

Waar mag ik Maak een verkoopmachine van je website naar toe sturen?