Selecteer een pagina

Steeds meer websites geven bezoekers de mogelijkheid om vragen te stellen via een chatfunctie. Door het steeds groter wordende aanbod chatdiensten kunnen ook kleinere ondernemers gebruik maken van een chatfunctie op hun website.

Denk je dat een chatfunctie op je website iets voor jou is? In dit artikel zet ik een aantal goede, gratis chatdiensten voor je op een rijtje.

Probeer ze eens uit en kijk of je met een chatfunctie op je website bezoekers sneller kunt voorzien van antwoorden of misschien zelfs wel de omzet van je webshop kunt verhogen.

Tawk.to

Met het vrolijke logo van een papegaai is tawk.to meteen een van de opvallers, wat het logo betreft. Deze chatfunctie is vrij gemakkelijk te implementeren. Door een stuk code aan het header.php bestand van je WordPress website toe te voegen kun je gebruik maken van de dienst.

Mocht je dat niet aandurven of gewoon voor gemak willen gaan, dan kun je de gratis WordPress Plugin Tawk.To Live Chat downloaden. Met deze plugin kun je gemakkelijk verbinding maken met je Tawk.to account.

Wil je Tawk.to eens uitproberen? Ga het gesprek aan op https://www.tawk.to/ of registreer je direct voor een gratis account via https://dashboard.tawk.to/signup

Door met je Tawk.to account in te loggen op het Tawk.to Dashboard kun je onder andere de instellingen, vormgeving wijzigen. Daarnaast kun je chats beheren, rapportages bekijken en eventuele add-ons aanschaffen.

Schermafbeelding van het dashboard van de Crisp macOS applicatie

Crisp.chat

Alleen al de illustraties op de website van crisp.chat maakt dit mijn favoriet. Daarnaast vind ik de chatfunctie van Crisp.chat erg professioneel ogen.

Nadat je een gratis account hebt aangemaakt krijg je twee weken lang alle opties van het duurste betaalde pakket. Hierna heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een betaald account of om verder te gaan met minder functies, met het gratis account.

Net als Tawk.to heeft Crisp.chat een dashboard waar je op kunt inloggen om bijvoorbeeld je voorkeuren, instellingen en vormgeving te aan te passen. Anders dan bij Tawk.to kun je bij Crisp.chat ook een schermafbeelding toevoegen, op die manier is het net weer iets persoonlijker dan Tawk.to.

Wil je crisp.chat eens met je eigen ogen bewonderen? Kijk of je een reactie krijgt op https://crisp.chat/en/ of registreer je direct https://app.crisp.chat/initiate/signup/

Drift heeft een zogenaamde Slack-app

Drift

Drift is vooral erg interessant voor de mensen onder ons die gebruik maken van Slack. Zelfs met de gratis versie van Drift kun je namelijk een verbinding maken met tussen Slack en Drift. Op die manier kun je chatberichten vanaf je website dus ontvangen en beantwoorden in Slack.

Een ander voordeel van Drift is dat ze je met behulp van enkele simpele stappen helpen om de tool te personaliseren.

Bij Tawk.to en Crisp.chat heb je ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld de kleur van het chatvenster aan te passen, maar door de tour van Drift is toch net even gebruiksvriendelijker.

Doordat je ook bij Drift een schermafbeelding kunt uploaden, is het een persoonlijkere chatfunctie dan Tawk.to.

Het implementeren van Drift is vrij gemakkelijk. Je download de officiële Drift WordPress Plugin en kopieert hier vervolgens het stuk code in, dat je vanzelf tegenkomt in de stappen die je doorloopt.

Net als bij de eerder besproken gratis chatfuncties kun je bij Drift inloggen op een dashboard waar je jouw voorkeuren kunt wijzigen, kleuren kunt aanpassen en natuurlijk chat aanvragen kunt beantwoorden.

Chat hier met een van de medewerk(st)ers van Drift om de functie te leren kennen of registreer je direct voor een gratis account.

Volop keus aan chatfuncties voor op je website

Naast bovenstaande gratis chatfuncties heb je onder andere nog:

En zelfs dit zijn nog niet alle aanbieders van gratis chatfuncties voor op je website. Kosten of het aanbod mogen dus geen reden zijn om het niet te proberen.

Volg de stappen om Facebook Messenger aan je website toe te voegen

Facebook Messenger gebruiken op je website

In plaats van een van bovenstaande gratis chat diensten kun je ook gebruik maken van Facebook Messenger op je website.

Je hebt hiervoor wel een bedrijfspagina nodig.

Volg de volgende stappen:

  1. Ga naar je zakelijke Facebookpagina en klik op Instellingen
  2. Kies vervolgens voor Messenger-platform
  3. Klik op Naar gedeelte gaan achter Plugin-in voor klantchat
  4. Klik daarna op Instellen

Volg nu de stappen om onder andere de taal te kiezen, de begroeting te wijzigen, eventueel de reactietijd en de kleur te wijzigen. Voer daarna je domeinnaam in en geef aan of je de code zelf installeert of je deze naar je ontwikkelaar wilt sturen.

Klik op het venster met de code en je krijgt de melding Gekopieerd naar klembord.

Wanneer je gebruik maakt van WordPress kun je deze code nu in het header.php bestand van je childtheme plakken. De code moet je direct na de <body> tag plaatsen.

Wanneer je alles goed hebt gedaan hebben je bezoekers nu de mogelijkheid om rechts onderin het scherm, op je website, op het Facebook Messenger icoon te klikken en je aan te spreken op Facebook Messenger.

Welke chatfunctie kies jij?

Mijn voorkeur gaat uit naar Drift. Ik vind Crisp.chat persoonlijk iets mooier, maar het feit dat je de gratis versie van Drift kunt koppelen met Slack is een enorm voordeel.

Ik ben heel benieuwd of jij daadwerkelijk gaat proberen je resultaten te verbeteren met een van deze gratis chatfuncties. Laat je me weten waar jouw keuze naar uit is gegaan?

Ik snap het, je staat te springen om te beginnen.

Laat me even weten waar ik 21 Quick Wins Om Je Website Winstgevend
Te Maken
 naar toe mag sturen.

Je bent er bijna.

Waar mag ik Maak een verkoopmachine van je website naar toe sturen?