Selecteer een pagina

Hij komt steeds dichterbij. De datum waarop we afscheid moeten gaan nemen van de vertrouwde WYSIWYG-editor van WordPress en over zullen moeten gaan stappen naar de nieuwe Gutenberg editor.

Voor het zo ver is, is het verstandig om zelf alvast kennis te maken met deze nieuwe manier van het opmaken van berichten en pagina’s binnen WordPress.

Wanneer WordPress 5.0, met Gutenberg, uitgebracht zal worden is niet officieel bekend maar het gaat zeker dit jaar worden.

Een nieuwe editor voor WordPress?

Het kan heel goed zijn dat je de intro van dit artikel hebt gelezen en je hebt afgevraagd wat een editor voor WordPress is, wat een WYSIWYG editor is en wat een Gutenberg editor mag zijn.

Dat is zelfs mogelijk wanneer je gebruik maakt van WordPress.

Er zijn maar weinig mensen die weten dat het vak waarin je jouw teksten typt, voor bijvoorbeeld berichten en pagina’s, de What You See Is What You Get editor heet. De afkorting hiervan is dus WYSIWYG.

WYSIWYG editor van WordPress
De What You See Is What You Get editor van WordPress

Dit veld kennen we al jaren binnen WordPress en veel mensen zijn er dan ook aan gewend geraakt. Toch zullen ook zij moeten gaan wennen aan een nieuwe manier van invoeren van teksten binnen WordPress.

Al een behoorlijke tijd geleden heeft WordPress laten weten bezig te zijn met het project Gutenberg

Gutenberg is de naam van de nieuwe editor die WordPress samen met WordPress 5.0 zal uitbrengen. Op het moment van schrijven is de meest actuele versie van WordPress, WordPress 4.9.5, het zal dus dus niet heel lang meer duren voor iedereen aan de slag kan met Gutenberg.

Waarom heeft WordPress een nieuwe editor nodig?

Deze vraag zie ik vaak voorbijkomen op verschillende fora met WordPress gebruikers. “Wat is er mis met de WYSIWYG-editor?”

In principe is er niets mis met de huidige manier van het werken met teksten, opmaak en afbeeldingen binnen de WYSIWYG-editor. Sterker nog, op het moment van schrijven gebruikt zo’n 30,5% van alle websites ter wereld WordPress¹.

De reden dat WordPress straks de nieuwe editor uitbrengt is juist om de concurrentie achter zich te houden. Gutenberg moet WordPress nog gebruiksvriendelijker en duidelijker maken voor iedereen.

Een van de doelen van de ontwikkelaars van Gutenberg is om het ook voor gebruikers zonder verstand van CSS, PHP of welke programmeertaal dan ook, gemakkelijk afbeeldingen, video’s, opmaak van teksten of complete functies op pagina’s te plaatsen.

Portret van Johannes Gutenberg
Een portret van de Duitse uitvinder Johannes Gutenberg

Waarom de naam Gutenberg?

De nieuwe editor is vernoemd naar de Duitse uitvinder Johannes Gutenberg. Gutenberg leefde van ongeveer 1397 tot en met 3 februari 1468 in Mainz, Duitsland.

Vaak wordt gezegd dat Johannes Gutenberg de uitvinder van de boekdrukkunst zou zijn. Dit is echter niet helemaal waar. Het is wel waar dat Gutenberg het drukken van boeken gemakkelijker en goedkoper heeft gemaakt.

Het drukken van boeken was, voor de uitvinding van Gutenberg, mogelijk door een soort van stempel te maken van één complete pagina. Boeken werden dus gedrukt per pagina.

Stel dat er een fout in een pagina zat, dan moest de gehele pagina opnieuw tot stempel gemaakt worden en vervolgens opnieuw gedrukt.

Met de uitvinding van Johannes Gutenberg werd het mogelijk om stempels van letters te maken en op die manier dus veel efficiënter te kunnen drukken en eventuele fouten veel sneller en goedkoper te kunnen herstellen.

Het is, naar mijn mening, dan ook een mooie naam voor de opvolger van een systeem dat al bestaat en werkt – de WYSIWYG-editor – maar nog wel verbeterd kan worden².

Hoe werkt Gutenberg?

Zodra WordPress ontwikkelaars begonnen te praten over Gutenberg hadden zij het over blokken.

Een groot verschil tussen de ‘oude’ WYSIWYG-editor en de Gutenberg editor is het feit dat je minder met knoppen zal gaan werken. Knoppen als Media toevoegen, tekst vet drukken, tekst centreren en andere opmaak mogelijkheden zullen veranderen in zogenaamde blokken.

Screenshot van gebruik Gutenberg in WordPress
In plaats van een werkbalk bovenaan je editor, heeft nu elk blok een ‘mini’ werkbalk. De geavanceerde mogelijkheden kun je rechts vinden.

Nu al aan de slag met Gutenberg?

Gutenberg is op het moment volop in ontwikkeling maar toch kun jij er al mee aan de slag.

De ontwikkelaars hebben Gutenberg namelijk beschikbaar gemaakt als plugin. Je kunt de plugin downloaden via https://wordpress.org/plugins/gutenberg/.

Je kunt ook naar het Dashboard van je WordPress website gaan, klikken op Plugins en daarna op Nieuwe plugin toevoegen en daarna zoek je op Gutenberg.

Klik op Nu installeren en vervolgens op Activeren

De officiële Gutenberg plugin is van het Gutenberg team.

Zodra je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd zal het onderdeel Gutenberg links in je navigatiebalk verschijnen.

In dit onderdeel kun je kiezen voor Demo, Feedback en Documentatie.

Bij Berichten en Pagina’s zul je nu gebruik maken van de Gutenberg editor in plaats van de WYSIWYG editor.

Gutenberg is nog niet klaar

Gutenberg is op het moment nog volop in ontwikkeling. De plugin is dan ook puur om kennis te maken met Gutenberg.

Het kan dus heel goed zijn dat bepaalde plugins, custom post types, advanced custom fields en andere aanpassingen in WordPress nog niet met Gutenberg werken.

Help Gutenberg verbeteren

Wanneer je de plugin hebt geïnstalleerd heb je de mogelijkheid om feedback door te geven aan het Gutenberg team.

Mocht je dus tijdens het werken met de Gutenberg editor tegen iets geks aanlopen of er achter komen dat een bepaalde functie niet werkt zoals je zou verwachten, dan kun je door middel van een formulier feedback versturen naar de ontwikkelaars.

Gutenberg demo website

Mocht je nou wel graag kennismaken met Gutenberg maar het nog iets te riskant vinden om de plugin op je WordPress website te installeren dan kun je gemakkelijk naar https://testgutenberg.com gaan om daar kennis te maken met de nieuwe editor.

En nu is het wachten..

Zoals eerder aangegeven is er geen concrete datum waarop WordPress 5.0 met de Gutenberg uit gaat komen. Het is wat dat betreft dus afwachten.

Ik zou je wel adviseren minimaal even naar https://testgutenberg.com te gaan om Gutenberg te proberen zodat je straks een goede start kunt maken met WordPress 5.0

Bronnen:

  1. https://w3techs.com/technologies/details/cm-wordpress/all/all
  2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Johannes_Gutenberg

Ik snap het, je staat te springen om te beginnen.

Laat me even weten waar ik 21 Quick Wins Om Je Website Winstgevend
Te Maken
 naar toe mag sturen.

Je bent er bijna.

Waar mag ik Maak een verkoopmachine van je website naar toe sturen?