Selecteer een pagina

Een van de grote voordelen van WordPress is het feit dat je vrij gemakkelijk van ontwerp kunt veranderen door het gebruik van thema’s. Maar wat een voordeel is, is ook meteen een nadeel. Hoe goed jouw website technisch gezien in elkaar zit heeft grotendeels te maken met het thema dat je gebruikt en omdat er zo’n enorm aanbod aan WordPress thema’s is kan het nog wel eens moeilijk zijn om een goede keuze te maken. In dit artikel vertel ik je wat meer over WordPress thema’s, waar je op moet letten bij het aanschaffen van een thema.

Wat is een WordPress thema?

Een WordPress thema is als het ware een interface voor de voorkant van je website. Het is het onderdeel dat voor het grootste deel bepaald hoe jouw website er uit ziet. Alleen al wat dat betreft is het kiezen van het juiste thema dus een hele belangrijke stap voor jouw website.

De standaard WordPress thema’s

Wanneer je WordPress installeert zal WordPress automatisch de thema’s Twenty Seventeen, Twenty Sixteen, Twenty Fifteen en Twenty Fourteen mee installeren. Deze vier thema’s zijn door WordPress zelf ontworpen en zijn vooral gericht op het gebruik van een blog.

Mede doordat deze thema’s zijn gemaakt door WordPress en dat ze in verhouding vrij weinig functionaliteit bevatten zijn het goede, lichtgewicht thema’s. Dat wil zeggen dat je er niet bang voor hoeft te zijn dat het thema dusdanig veel functionaliteit bevat dat het je website aanzienlijk langzamer zal maken.

Wat is een goed WordPress thema?

Een goed WordPress thema is relatief. Wat voor jou een heel goed thema kan zijn, kan voor mij een heel slecht thema zijn. Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van welke wensen jij hebt en welke behoeftes jij hebt.

Los van dat een thema grotendeels bepaald hoe jouw website er uit ziet, geven veel thema’s ook een extra stukje functionaliteit aan je WordPress website. Zo zijn er bijvoorbeeld specifieke thema’s om te gebruiken met WooCommerce. Deze thema’s hebben dus een extra stukje functionaliteit voor wanneer je jouw website als webshop wilt gebruiken.

Wat voor invloed heeft een thema op mijn SEO?

Technisch gezien is een goed WordPress thema niets meer dan dat jij nodig hebt. Dus stel dat jij op zoek bent naar een thema dat in een bepaalde stijl jouw blog mooi uitlicht op de homepage van je website dan zou het zonde zijn wanneer je daar automatisch een compleet gastenboek bij krijgt met geavanceerde slider functies die je niet van plan bent om te gebruiken. Zeker wanneer het dan ook nog eens niet mogelijk is om deze onderdelen uit het thema te slopen heb je een hoop extra bagage en daardoor extra laadtijd die voor jou geen toegevoegde waarde zijn.

Een thema kan dus wel degelijk invloed hebben op de zoekmachine vriendelijkheid van jouw website. Wanneer het bijvoorbeeld zorgt voor extra lange laadtijden is het een nadelige factor voor jouw zoekmachine optimalisatie maar wanneer thema lichtgewicht is en het jouw website bijvoorbeeld extra gebruiksvriendelijk maakt waardoor mensen makkelijk op jouw website kunnen navigeren en er daardoor vaak terugkomen is het juist een positieve factor voor jouw zoekmachine vriendelijkheid.

Waar moet ik op letten bij een WordPress thema?

Los van hoe het thema er uit ziet, niet geheel onbelangrijk, zijn er een paar punten waar je naar kunt kijken. Zelf kijk ik altijd naar de volgende punten:

Functies

Logischerwijs moet je dus kijken naar de functionaliteiten die een thema heeft en hoeveel jij er daarvan gaat gebruiken. De kans is vrij klein dat je een thema vind dat echt helemaal precies is afgestemd op jouw behoeften dus kijk vooral naar een thema dat zoveel mogelijk van de functies heeft die jij wil gaan gebruiken en zo min mogelijk functies die jij niet van plan bent om te gaan gebruiken.

Ontwikkelaar

Je doet er goed aan om te kijken naar de ontwikkelaar van het thema. Hoe lang maken zij al WordPress thema’s? Hebben zij meerdere thema’s of is dit het enige thema dat zij verkopen?

Support

Ik heb nog nooit een thema gekocht – en zal dat ook niet doen – voor ik naar de supportpagina van het betreffende thema heb gekeken. Hoeveel support is er standaard te vinden? Is er bijvoorbeeld een actieve community met andere gebruikers van het thema die elkaar helpen? En hoe actueel is dit support gedeelte? Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de tijd die er tussen een vraag van een gebruiker en een antwoord van de ontwikkelaar zit.

Als je hier ziet dat het de ontwikkelaar gemiddeld een week of twee duurt om een vraag te beantwoorden zou ik mezelf nog eens afvragen of dit het soort ondersteuning is dat je graag bij je thema wenst te krijgen.

Recensies en eerdere ervaringen met het thema

Net als voor heel veel andere producten en diensten geldt voor thema’s dat recensies en eerdere ervaringen van andere gebruikers doorslaggevend kunnen zijn voor jouw beslissing. Kijk dus eens naar recensies en eerdere ervaringen van andere gebruikers.

Hoe beschrijven zij hun ervaring met het thema zelf maar minstens net zo belangrijk, hoe beschrijven zij hun ervaringen met support. Als zij een probleem hadden met het thema hoe snel werd dit opgelost en op wat voor manier?

Updates

Hoe lang is het geleden dat het thema is ge√ľpdatet? Is er eventueel ook een update geschiedenis beschikbaar zodat je kunt zien hoeveel updates er tot nu toe zijn uitgebracht en hoe lang daar ongeveer tussen zit?

Het internet is dagelijks in beweging en bijvoorbeeld WordPress zelf komt regelmatig met een update. Dit zorgt ervoor dat ook thema’s regelmatig een update nodig hebben.

Plugins in het WordPress thema

Veel thema’s zorgen voor een stuk extra functionaliteit door plugins mee te installeren met het thema. Persoonlijk zou ik liever zien dat deze functionaliteit in het thema gecodeerd zou zitten omdat dit je weer een plugin scheelt.

Nu is het niet zo dat een plugin per definitie slecht is, sommige plugins zijn dusdanig goed gecodeerd dat ze je WordPress helpen in plaats van trager maken maar jammer genoeg zijn er ook genoeg plugins die vrij zwaar zijn. Net als bij thema’s is het natuurlijk zonde wanneer je een zware plugin installeert voor slechts één van de functies van de plugin.

Premium plugins in een thema

Veel plugins maken gebruik van de Visual Composer plugin om jou als gebruiker de mogelijkheid te geven relatief makkelijk een pagina op te bouwen zonder verstand te hoeven hebben van code. Het nadeel van het meeleveren van deze plugin is dat jij afhankelijk bent van de updates van het thema.

Stel Visual Composer krijgt een update (die krijgt het regelmatig) dan moet jij dus wachten op een update van het thema waarin de nieuwe versie van Visual Composer zit. Je kunt niet simpelweg de plugin updaten via de Plugins pagina binnen je WordPress website.

Waar vind ik WordPress thema’s?

Je hoeft maar WordPress thema in te typen op Google of je komt al verschillende websites tegen die WordPress thema’s aanbieden.

Gratis WordPress thema’s van WordPress

WordPress zelf heeft een themacatalogus met, op het moment, vijftien gratis WordPress thema‚Äôs, waaronder de thema‚Äôs die standaard ge√Įnstalleerd staan. Het is belangrijk om te weten dat deze thema‚Äôs gratis zijn maar daardoor ook vrij beperkt zijn qua functionaliteit en dat er geen officieel ondersteuning bij het thema geleverd wordt.

Mocht je dus problemen ervaren met een van deze gratis thema’s dan ben je aangewezen op de goedaardigheid van andere op bijvoorbeeld het WordPress forum.

Betaalde WordPress thema’s op de WordPress website

Wanneer je in de navigatie boven de thema‚Äôs klikt op Commerci√ęle thema‚Äôs kom je bij de themacatalogus met betaalde WordPress thema‚Äôs. Klik hier op het thema dat jou aanspreekt en je gaat door naar de website van dat betreffende thema waar je het thema kunt zien, soms zelfs uitproberen doormiddel van een demo en uiteraard kunt aanschaffen.

Elk thema hier heeft een andere prijs. Zo zijn er thema’s vanaf $ 59 maar zul je ook thema’s tegen komen van $ 79 of thema’s met een abonnementsvorm. Zoals het thema van Cyberchimps dat je kunt afnemen voor $ 27 per jaar.

Betaalde WordPress thema’s op themeforest.com

Zelf kijk ik vaak op themeforest.com van Envato. Envato biedt veel meer dan enkel WordPress thema’s zo kun je er ook zoeken naar WordPress plugins, Photoshop en Illustrator bestanden om mee aan de slag te gaan met een ontwerp voor een flyer, complete CMS systemen en nog veel meer.

themeforest.com heeft op het moment maar liefst 9,761 thema‚Äôs in hun bestand. Daarom is het fijn aan themeforest dat je gemakkelijk kunt zoeken en binnen de WordPress thema‚Äôs kunt filteren op categorie√ęn als Retail, eCommerce, Entertainment, etc.

Daarnaast kun je in de linker navigatiebalk enkele filters gebruiken om bijvoorbeeld alleen thema’s te tonen tussen de $ 20 en $ 40 en alleen met een bepaald aantal verkopen of alleen thema’s met een bepaalde waardering.

Live preview op themeforest.com

Wanneer je een thema ziet dat je aanspreekt kun je op de betreffende pagina een live preview bekijken van het thema en eventueel recensies en support vragen lezen. Daarnaast kun je op deze pagina onder andere zien wanneer het thema voor het laatst is ge√ľpdatet en kun je een verwijzing vinden naar de support pagina van de betreffende ontwikkelaar.

Ik heb een thema gevonden. Wat nu?

Wanneer je een thema hebt gevonden waarvan jij denkt dat je er een succesvolle WordPress website mee kunt maken wil je deze natuurlijk aanschaffen, downloaden en installeren.

Afhankelijk van waar je het thema hebt gevonden moet je waarschijnlijk aan account aanmaken waarna je het thema kunt betalen met iDeal, Paypal, Creditcard of welke betaalwijze het specifieke platform dan ook accepteert.

Het WordPress thema downloaden

Meestal is het zo dat je direct na het betalen een e-mail krijgt met daarin een download link waarmee je jouw thema in .zip bestand kunt downloaden.

Het WordPress thema installeren

Je kunt jouw WordPress thema op twee manieren installeren. Via de backend van je WordPress website of via een FTP-server.

Het WordPress thema installeren via de backend van WordPress

Om het thema te installeren via de backend van je WordPress website volg je onderstaande stappen:

 1. Log in op jouwdomein.nl/wp-admin met de bij jou bekende gegevens
 2. Navigeer naar Weergave > Thema’s
 3. Op deze pagina zie je een overzicht van de ge√Įnstalleerde thema‚Äôs. Mocht je zelf nog geen thema hebben ge√Įnstalleerd dan zie je hier alleen de standaard thema‚Äôs van WordPress.
 4. Klik bovenaan op de knop Nieuwe toevoegen
 5. In dit scherm heb je de mogelijkheid te zoeken binnen de thema-bibliotheek van WordPress maar je kunt bovenaan ook klikken op Thema uploaden
 6. Klik vervolgens op Bestand kiezen en selecteer het .zip van jouw thema op je computer.
 7. Klik nu op Nu installeren en WordPress zal jouw thema installeren. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de snelheid van jouw internetverbinding en de grootte van het thema dat je aan het installeren bent.

Het WordPress thema installeren via FTP

Om het thema te installeren via een FTP-verbinding heb je een FTP-client (bijvoorbeeld het gratis FileZilla) nodig en jouw FTP-gegevens. Volg vervolgens onderstaande stappen:

 1. Maak verbinding met jouw FTP-server met behulp van een FTP-client
 2. Open de map waar jouw WordPress installatie in staat en zoek naar de map wp-content
 3. In de map wp-content open je de map themes.
 4. Pak het .zip bestand van jouw thema uit en sleep/kopieer dit in de map themes.

Het WordPress thema activeren

Zodra je jouw thema hebt ge√Įnstalleerd moet je het thema nog activeren. Dit doe je door in te loggen op www.jouwdomein.nl/wp-admin en te navigeren naar Weergave > Thema‚Äôs klik hier op Activeren. Je kunt ook op Live voorbeeld klikken om, voor je het thema daadwerkelijk activeert, te kijken hoe jouw website er uit komt te zien zodra je het thema activeert.

En nu verder met het optimaliseren van je WordPress website

Ik hoop dat ik je met dit artikel weer wat meer informatie heb gegeven over WordPress thema’s en waar je naar kunt kijken om uiteindelijk met een mooi WordPress thema aan de slag te kunnen. Een goed WordPress thema is een ontzettend belangrijke basis voor een goede WordPress website maar het blijft daar niet bij.

Uiteraard zul je de website zelf nog moeten vullen met relevante content, zul je de website nog moeten optimaliseren voor zoekmachines en misschien zul je nog aan de slag moeten met het verwijderen van onderdelen die je niet gebruikt en die dus onnodig ruimte in beslag nemen waardoor je website eigenlijk een stukje sneller zou kunnen zijn.

Lees vooral ook mijn andere artikelen over WordPress en zoekmachine optimalisatie om meer uit je website te halen en luister bijvoorbeeld mijn podcast voor meer inspiratie.

Ik snap het, je staat te springen om te beginnen.

Laat me even weten waar ik 21 Quick Wins Om Je Website Winstgevend
Te Maken
 naar toe mag sturen.

Je bent er bijna.

Waar mag ik Maak een verkoopmachine van je website naar toe sturen?