Selecteer een pagina

TinyPNG is een dienst om afbeeldingen en foto’s te comprimeren zodat deze minder zwaar zijn om te gebruiken op je website. Ondertussen is het algemeen bekend dat Google de voorkeur heeft voor snelle websites. Al geruime tijd is snelheid een van de vele Google factoren waar de zoekmachine-gigant de volgorde van resultaten mee bepaalt.

Een van de meest voorkomende redenen dat een website niet snel genoeg, en soms zelfs, langzaam is, zijn te grote afbeeldingen. Dankzij de gratis dienst TinyPNG hoeft dit voor jou geen probleem meer te zijn.

TinyPNG gebruiken

Een van de grote voordelen van TinyPNG is het feit dat het ontzettend makkelijk in gebruik is. Je gaat in een browser naar TinyPNG.com en sleept maximaal 20 afbeeldingen naar het venster Drop your .png or .jpg files here!

Eventueel kun je er ook voor kiezen om ergens in dit venster te klikken, er zal dan een pop-up venster openen waar je de afbeeldingen en/foto’s kunt selecteren.

Afhankelijk van het aantal en de grote van de bestanden zal het enkele seconden tot minuten duren voor de afbeelding gecomprimeerd is.

Tijdens het comprimeren zie je een groene balk waarin de progressie wordt aangegeven met een percentage.

Afhankelijk van de grootte van het origineel is je afbeelding
binnen enkele seconden of minuten gecomprimeerd.

Zodra TinyPNG het bestand heeft gecomprimeerd kun je ervoor kiezen deze per stuk te downloaden of allen in één keer (wanneer je meerdere afbeeldingen hebt geüpload). Er is zelfs een mogelijkheid om ze direct naar Dropbox te sturen.

Je krijgt ook direct te zien hoeveel kb (soms zelfs MB) TinyPNG voor je heeft weten te besparen.

Schermafbeelding van TinyPNG
Na het succesvol comprimeren kun je de gecomprimeerde afbeelding downloaden

Wanneer is een afbeelding te groot?

Met te grote afbeeldingen bedoel ik niet eens zo zeer de afmetingen van de afbeeldingen maar eerder het ‘gewicht’. Des te hoger de kwaliteit van een afbeelding, des te zwaarder de afbeelding is.

Des te zwaarder een afbeelding is, des te langer het voor een browser zal duren om deze afbeelding te laden. Logischerwijs zorgen meerdere zware afbeeldingen dus voor een langzamere website.

Nu schrikken veel mensen meteen wanneer ze horen dat hun afbeeldingen kleiner gemaakt moeten worden om de snelheid van hun website te bevorderen.

Niemand zit te wachten op ontzettend kleine afbeeldingen met een slechte kwaliteit. De kunst is dan ook om een balans te vinden tussen kwaliteit en ‘gewicht’.

Die balans – en dus ook meteen het antwoord op de vraag ‘Wanneer is een afbeelding te groot?’ – is voor iedereen anders. Zo zal een fotograaf hogere eisen stellen aan de kwaliteit van de foto’s op zijn website dan bijvoorbeeld een boekhouder.

In dit voorbeeld, dat ook op de website van TinyPNG staat,
zie je nauwelijks verschil in kwaliteit.

Aan het begin van deze alinea gaf ik je aan dat ik met te grote afbeeldingen niet eens zo zeer de afmetingen van de afbeelding bedoelde maar eerder het ‘gewicht’. Desondanks is het wel zo dat de daadwerkelijke afmetingen van een afbeelding van invloed zijn op het gewicht van een afbeelding.

Met andere woorden, des te groter de afbeelding, des te zwaarder de afbeelding. Maar het is niet per definitie zo dat een grotere afbeelding zwaarder is dan een kleinere afbeelding.

Het is vooral belangrijk om er op te letten dat je een afbeelding niet groter upload dan dat je hem gaat gebruiken.

Stel dat je op een pagina een afbeelding gaat gebruiken van 500 pixels bij 500 pixels maar je upload een afbeelding van 5000 pixels bij 5000 pixels dan heb je dus 20.250.000 pixels geupload die je eigenlijk niet nodig hebt.

Het gevolg is dat je website langzamer wordt (zeker wanneer je dit bij meerdere afbeeldingen doet) maar dat je er qua kwaliteit van de afbeelding niet eens iets aan hebt.

De gemakkelijke oplossing is dus zorgen dat je weet in welk formaat je de afbeelding gaat gebruiken, dat formaat te comprimeren met TinyPNG, en daarna te uploaden naar je website.

Hoe kan ik zien of de huidige afbeeldingen op mijn website te groot zijn?

De kans is heel groot dat je al een tijdje aan het bouwen bent aan je website en je naarmate je verder kwam merkte dat je website steeds langzamer begon te worden. Wees niet bang, dit overkomt zo’n beetje iedereen.

Om er achter te komen waar de quickwins zitten wat betreft het aanpassen van afmetingen en comprimeren van afbeeldingen kun je het best naar gtmetrix.com gaan, de URL van je website invoeren en op Analyze klikken.

Afhankelijk van hoeveel gebruikers er op het moment actief zijn kan het enkele seconden tot enkele minuten duren voor je een rapportage te zien krijgt.

Zodra de analyse gereed is kun je iets naar beneden scrollen en klikken op Serve scaled images. Hier kun je een lijstje vinden met de afbeeldingen die op het moment groter op de website staan dan nodig is.

Onder Serve scaled images krijg je een lijst te zien van
de afbeeldingen die geoptimaliseerd kunnen worden.

Je kunt nu deze afbeeldingen eventueel eerst lokaal (op je computer) bijsnijden naar de juiste afmetingen, vervolgens comprimeren met TinyPNG en daarna opnieuw uploaden. Zorg er daarbij wel voor dat je het origineel verwijderd.

Eventueel kun je ook gebruik maken van de TinyPNG plugin voor WordPress om bestaande afbeeldingen alsnog te comprimeren.

Waarom zou ik niet direct en alleen de TinyPNG plugin installeren?

Misschien verbaasd het je een beetje dat ik je niet direct heb laten weten dat er een TinyPNG plugin bestaat. Waarom zou je de moeite doen om de afbeeldingen naar je browser te slepen als deze plugin het mogelijk maakt om het een en ander te automatiseren?

Het betekent weer een extra plugin op je WordPress website. In principe is er niets slecht aan het gebruik van plugins maar ik probeer dit altijd wel tot een minimum te beperken. Meerdere plugins kunnen namelijk ook voor een langzamere website zorgen.

Zeker wanneer je niet ontzettend veel afbeeldingen per maand upload, adviseer ik je de browserversie van TinyPNG te gebruiken.

Ken jij nog andere goede tools om afbeeldingen te comprimeren?

Naast TinyPNG zijn er nog enkele andere plugins en online tools om afbeeldingen te comprimeren en zo te zorgen dat je website snel blijft of wordt. Ken jij nog een paar aanraders?

Ik snap het, je staat te springen om te beginnen.

Laat me even weten waar ik 21 Quick Wins Om Je Website Winstgevend
Te Maken
 naar toe mag sturen.

Je bent er bijna.

Waar mag ik Maak een verkoopmachine van je website naar toe sturen?