Selecteer een pagina

Al zo lang als we het internet kennen met websites en pagina’s hebben we te maken met domeinnamen. Maar wat is nou een goede domeinnaam? Moet de domeinnaam zo kort mogelijk, origineel of zo beschrijvend mogelijk zijn? En hoe zit dat met de extensie? Maakt het uit dat ik een buitenlandse extensie gebruik voor mijn Nederlandse website?

In dit artikel kijken we naar de verschillende domeinnamen, extensies en of een domeinnaam invloed heeft op zoekmachine optimalisatie.

Vijf tips voor een goede domeinnaam


1. Kies een relevante domeinnaam

Mensen zijn gek op leuke verassingen maar wanneer zij op een website komen met een bepaalde verwachting en deze verwachting niet uitkomt vinden zij dat stukken minder leuk. zorg er dus voor dat, indien mogelijk, jouw domeinnaam zo goed mogelijk omschrijft wat mensen op jouw website kunnen vinden.

Ik heb zelf bijvoorbeeld lang getwijfeld om een domeinnaam te kiezen in de trant van internetmarketinginstructies.nl, leermeeroverinternetmarketing.nl maar gezien er al ontzettend veel concurrenten aan de haal zijn gegaan met goede domeinnamen en ik bijvoorbeeld de volgende tip niet aan mijn spreekwoordelijke laars wilde lappen heb ik gekozen voor mijn eigen (bedrijfs)naam


2. Kies een korte domeinnaam

Wat het doel van jouw website ook is, je hebt bezoekers nodig om dit doel te bereiken. Je kunt het deze mensen makkelijk maken door een korte URL te gebruiken.

Vanzelfsprekend typen mensen liever nu.nl in hun adresbalk dan opdezewebsitekunjehetlaatstenieuwsoverallerleiactueleonderwerpenvinden.nl

3. Maak het niet te moeilijk voor potenti√ęle bezoekers

We geven het niet graag toe maar we hebben allemaal wel eens moeite met spelling. Maak het potenti√ęle bezoekers niet te moeilijk en houdt je domeinnaam lekker simpel.

Maak bijvoorbeeld ook liever geen gebruik van koppeltekens (-) en vermijdt domeinnamen als iwant2work4you.nl. Los van mijn mening dat het er niet erg professioneel uitziet, is het erg foutgevoelig.


4. Gebruik, het liefst, een .nl of .com extensie

Kijk eens naar de top tien websites die jij het meest bezoekt. Wat voor extensie hebben deze websites? De kans is vrij groot dat negen van tien websites een .nl of een .com extensie hebben.

Wanneer je een website hebt die zich richt op Nederlanders adviseer ik je gebruik te maken van een .nl extensie, mocht je een ideale domeinnaam hebben maar is de .nl extensie hiervan al vergeven dan moet je jezelf ook meteen afvragen of je dan niet sowieso voor een andere domeinnaam moet gaan.

Mocht je een internationale website willen gaan beginnen dan kun je het best kiezen voor een .com extensie.


5. Registreer meerdere variaties van jouw domeinnaam

Wanneer je uiteindelijk een domeinnaam hebt gekozen doe je er goed aan om te kijken of je bijvoorbeeld de .nl en de .com extensie kunt vastleggen. Wellicht richt jij je nu op Nederland maar sla je jezelf over een paar jaar voor het hoofd wanneer jouw business over de grenzen van Nederland gaat maar jouw gewenste domeinnaam met de .com extensie al is vastgelegd.

Voor een van mijn opdrachtgevers hebben we met het vastleggen van een extra domeinnaam zelfs heel veel geld kunnen besparen. Creatief Projectbureau Lunaworx zat met het probleem dat veel mensen in hun adresbalk lunaworks.nl typte in plaats van lunaworx.nl.

Uiteindelijk twijfelden zij er zelfs over om de naam te wijzigen naar iets dat minder fout gevoelig was. Zoals je wellicht weet is het wijzigen van een bedrijfsnaam meer dan enkel even een wijziging doorgeven bij de Kamer van Koophandel. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw logo, drukwerk dat niets meer waard is etc.

Gelukkig bleek lunaworks.nl nog vrij te zijn. We hebben deze domeinnaam vastgelegd en simpelweg doorverwezen naar lunaworx.nl.

Waar je verder naar kunt kijken voor een goede domeinnaam

Je moet, net als bij zoveel dingen in het leven, ook een beetje geluk hebben wanneer je op jacht bent naar een nieuwe, goede domeinnaam. Natuurlijk is het een groot voordeel wanneer je gebruik kunt maken van een unieke, beschrijvende domeinnaam.

Daarnaast zou het super zijn wanneer je een type-in traffic domeinnaam kunt vastleggen. Een type-in traffic domeinnaam is bijvoorbeeld autohuren.nl of hondenpension.nl. Dit zijn domeinnamen waarbij mensen simpelweg een zoekterm in hun adresbalk kunnen typen en er een extensie achterplakken.


Heeft een domeinnaam invloed op mijn positie in de resultaten van Google?

Er is geen concreet bewijs dat Google zelf letterlijk kijkt naar domeinnamen en dit als factor meeneemt in de resultaten van zoekopdrachten maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan een domeinnaam wel degelijk bepalen of een potenti√ęle bezoeker daadwerkelijk een bezoeker van jouw website gaat worden.

Zoals je wellicht weet is het voor de zoekmachine optimalisatie van jouw website goed dat er ook daadwerkelijk bezoekers naar jouw website komen. Wanneer jij zorgt voor een goede domeinnaam is de kans groter dat er meer mensen naar jouw website komen wat jouw positie in de resultaten van Google weer ten gunste komt.

Dus mijn conclusie is dat een goede domeinnaam wel degelijk invloed heeft op de positie van jouw pagina in de zoekresultaten van Google.

Ik snap het, je staat te springen om te beginnen.

Laat me even weten waar ik 21 Quick Wins Om Je Website Winstgevend
Te Maken
 naar toe mag sturen.

Je bent er bijna.

Waar mag ik Maak een verkoopmachine van je website naar toe sturen?