Selecteer een pagina

“Hoe werkt Google?”, “Wat moet ik doen op de eerste plek in Google te komen?” Het zijn twee vragen die ik best wel vaak krijg. Het zijn ook logische vragen. Elke website eigenaar weet dat het belangrijk is om hoog in de zoekresultaten van Google te staan.

Wanneer je hoger in Google staat krijg je namelijk meer bezoekers naar je website en des te meer bezoekers je op je website hebt, des te hoger de kans dat zij iets bestellen uit je webshop of contact met je opnemen voor een van je diensten.

Het antwoord op dit soort vragen is alleen veel moeilijker, of misschien zelfs wel niet, te geven.

Het antwoord dat naar mijn mening het dichtstbij ligt kun je vinden door te kijken naar de kernwaarden van Google en dat is het verzorgen van een zo goed mogelijke belevenis voor hun gebruikers.

Deze kernwaarden noemen we binnen de SEO branche ook wel Google factoren. Enkele bekendste factoren zijn bijvoorbeeld de snelheid en de mobielvriendelijkheid van je website.

Al deze Google factoren samen vormen het algoritme van Google. Dit algoritme kun je zien als een formule. Het algoritme bekijkt alle factoren waar Google waarde aan hecht en bepaalt aan de hand van de uitkomst hiervan op welke positie jouw pagina in de zoekresultaten komt te staan.

Dit gebeurt elke keer wanneer iemand een zoekopdracht uitvoert binnen enkele microseconden.

Omdat de behoeften van de gebruikers van Google elke dag weer veranderen, verandert het algoritme van Google ook. Zo’n verandering in het algoritme van Google noemen we een Google Update.

Vandaag wil ik het met jullie hebben over een van de laatste, grote, updates van het Google Algoritme, de Penguin update.

Wat is de Penguin update?

Penguin is de naam van de Google Update die, in eerste instantie, in 2012 is doorgevoerd door Google. In september in 2016 heeft de Penguin update echter zelf een grote update gekregen.

De Penguin Update die in 2012 is gepubliceerd is vooral gericht op het opsporen en bestraffen van zogenaamde Black Hat SEO.

Black Hat SEO is een manier om jouw pagina’s zo snel mogelijk op een hogere plek in de zoekresultaten van Google te krijgen.

Black Hat SEO gaat tegen de principes van Google in. Zo richt Black Hat SEO zich niet op het bieden van meerwaarde voor de bezoekers van websites maar echt puur en alleen op het behalen van een hogere positie in de zoekresultaten van Google.

Het tegenovergestelde van Black Hat SEO is zogenaamde White Hat SEO. White Hat SEO richt zich op het bieden van meerwaarde in de vorm van relevante, unieke content van kwaliteit.

De Penguin Update is, net als andere Google Updates, ontwikkeld op verzoek van webmasters van bestaande websites. Zij zagen hun harde werk aan White Hat SEO voor hun websites vaak minder goed beloond worden dan het Black Hat SEO werk van andere webmasters.

De update heeft als belangrijkste functie het opsporen van twee Black Hat SEO praktijken:

  • Keywordstuffing
  • Linkspam
  • Linkscheming

Keywordstuffing

Keywordstuffing is een bekende Black Hat SEO praktijk. Het komt er op neer dat je op een specifieke zoekterm gevonden wilt worden en daarom deze zoekwoorden eigenlijk te pas en te onpas op pagina’s plaatst.

Zo is er een vorm van keywordstuffing waar bij de webmaster de zoektermen waarop hij gevonden wil worden gewoon willekeurig door een tekst heen plaatst. Er is ook een vorm van keywordstuffing waarbij de webmaster als het ware de zoektermen op een pagina plaatst in de vorm van een lijst.

Linkspam

Net als keywordstuffing is linkspam een vorm van Black Hat SEO. Wanneer er in een tekst verwijzingen naar andere websites staan die de tekst geen meerwaarde geven of zelfs compleet irrelevant zijn, kan dit door Google Penguin beschouwd worden als linkspam.

Linkscheming

Google hecht veel waarde aan de links van- en naar jouw pagina’s. Google ziet een verwijzing van een pagina van website A naar een pagina van website B als een stem op de content van website A.

Maar wanneer je bijvoorbeeld links gaat inkopen, of ruilen met andere website eigenaren van totaal verschillende branches, kan dit Google het signaal geven dat je niet probeert aan links te komen door waardevolle content te publiceren maar puur en alleen voor het vergaren van links. Dit noemt Google linkscheming.

De Google Penguin Update controleert link netwerken op onnatuurlijke linkprofielen en kan pagina’s hiervoor bestraffen. Een onnatuurlijk linkprofiel is bijvoorbeeld een website die over auto’s gaat die ontzettend veel verwijzingen krijgt vanuit websites die helemaal niets met auto’s te maken hebben.

Google Penguin in 2016

De eerste Google Penguin update stamt uit 2012. In 2016 heeft de Google Penguin Update dus zelf een update gekregen. De belangrijkste verandering is het feit dat Google Penguin vanaf de update in 2016 realtime werkt.

Waar het voor de update van 2016 zo was dat Google enkel bij het crawlen van een website keek naar eventuele Black Hat SEO praktijken, doet het dat vanaf 2016 realtime. Dus zodra er een aanpassing aan de website wordt gedaan, controleert deze update of er sprake is van Black Hat SEO.

Google Penalty voor Black Hat SEO

Leuk natuurlijk dat de Penguin Update naar Black Hat SEO kijkt maar wat gebeurt er als jij jej schuldig maakt aan Black Hat SEO?

Wanneer jij aan de slag gaat met Black Hat SEO praktijken als keywordstuffing, linkspam, link scheming of een van de andere illegale manieren om je pagina hoger in Google te krijgen, kun je een Google Penalty krijgen.

Een Google Penalty kun je zien als een straf van Google afhankelijk van de mate van Black Hat SEO waaraan jij je hebt schuldig gemaakt kan je pagina enkele posities zakken in de resultaten van Google, of zelfs je hele website of, wanneer je het helemaal bont hebt gemaakt, kan je website verwijderd worden uit de index van Google waardoor jouw website dus niet meer is te vinden via Google.

Conclusie

Wanneer jij je schuldig maakt aan Black Hat SEO praktijken als het volproppen van je pagina’s met zoektermen puur om gevonden te worden op die zoektermen.

Of bijvoorbeeld aan linkspam door willekeurig uitgaande links naar pagina’s in je teksten op te nemen puur omdat je wil dat mensen naar die pagina’s gaan, loop je een grote kans door de update Penguin van Google gesnapt te worden.

Google kan jou volgens bestraffen met een zogenaamde Google Penalty waardoor je slechter of zelfs niet meer te vinden zal zijn in de grootste zoekmachine van het internet.

Ik snap het, je staat te springen om te beginnen.

Laat me even weten waar ik 21 Quick Wins Om Je Website Winstgevend
Te Maken
 naar toe mag sturen.

Je bent er bijna.

Waar mag ik Maak een verkoopmachine van je website naar toe sturen?