Selecteer een pagina

Maak Google wegwijs op jouw website

Het internet is groot. Heel groot. Alle pagina’s op het internet worden elke seconde weer ge√Įndexeerd door Google om nieuwe pagina’s op te nemen in de zoekresultaten maar natuurlijk ook om wijzigingen of nieuwe content te beoordelen op relevantie met betrekking tot een zoekwoord.¬†Al dit indexeren kost natuurlijk erg veel tijd, zeker wanneer Google zelf op zoek moet naar het verband tussen de pagina’s op jouw website. Je kunt Google als het ware een plattegrond geven van jouw pagina’s door een sitemap te uploaden met Google Search Console.

Wat is een sitemap?

Je kunt een sitemap het best vergelijken met een plattegrond en jouw website met een doolhof. Om alle hoeken van het doolhof te kunnen beoordelen moet Google deze van dichtbij kunnen bekijken. Ook zonder plattegrond is dit mogelijk maar dan kost het uiteraard veel meer tijd. Help Google dus een handje en geef ze aan waar ze iets kunnen vinden met een sitemap.

Meerdere voordelen

Los van dat een sitemap dus directe gevolgen heeft voor je zoekmachine vriendelijkheid heeft het ook een voordeel voor de bezoekers van je website. Wanneer je deze sitemap namelijk in de footer van elke pagina plaatst (onder aan de pagina) geef je de bezoekers de mogelijkheid om snel van de ene pagina naar de andere pagina te navigeren en ben je actief bezig met het genereren van interne backlinks.

Hoe maak ik een sitemap?

Vroeger moest je deze handmatig opstellen en dat is dan ook de reden dat veel mensen er niet aan begonnen. Tegenwoordig zijn er veel tools die het stukken eenvoudiger maken om een sitemap te realiseren. Wanneer je een zoekopdracht uitvoert naar het woord sitemap krijg je al direct enkele resultaten waarbij de websites je mogelijkheden bieden om automatisch een sitemap te genereren wanneer je enkele gegevens over je website ingeeft.

Sitemap in WordPress

Wanneer je gebruik maakt van WordPress heb je ook de mogelijkheid te zoeken naar een plug-in die een sitemap voor je genereert. Mijn voorkeur gaat uit naar de gratis applicatie Yoast. Naast het genereren van sitemaps heeft deze plug-in namelijk nog veel meer mogelijkheden om de zoekmachine vriendelijkheid van jouw website te optimaliseren.

Waar moet ik mijn sitemap uploaden?

Als je een sitemap hebt gemaakt of hebt laten genereren moet je deze nog het wereld wijde web opslingeren om Google er toegang toe te geven. Hiervoor bestaat Google Search Console. Dit is een gratis tool voor webmasters (eigenaren van websites). Je kunt gratis een account aanmaken en hiermee inloggen op Search Console. Je zult eenmalig een koppeling moeten maken tussen Google Search Console en jouw domein en daarna kun je aanpassingen doen met betrekking tot jouw voorkeursdomein (http://www.domein.nl of http://domein.nl etc.) maar ook jouw sitemap uploaden.

Wanneer je de sitemap zelf hebt gemaakt dien je deze op je server te plaatsen zodat hij te bereiken is via een URL. De meeste plug-ins genereren automatisch een URL voor je. In dat geval hoef je enkel de URL te kopi√ęren naar het pop-up venster dat verschijnt wanneer je op¬†SITEMAP TOEVOEGEN/TESTEN hebt geklikt. Je kunt nu kiezen voor testen of voor verzenden. Ik adviseer je eerst even te kiezen voor testen en vervolgens voor¬†verzenden.

Heb jij al een sitemap toegevoegd?

Heeft jouw website al een sitemap of zou je eerst nog wat meer informatie willen over het cre√ęren en toevoegen van deze¬†plattegrond? Blijf mijn artikelen in de gaten houden voor meer informatie en instructies met betrekking tot het koppelen en gebruik van Search Console.

Ik snap het, je staat te springen om te beginnen.

Laat me even weten waar ik 21 Quick Wins Om Je Website Winstgevend
Te Maken
 naar toe mag sturen.

Je bent er bijna.

Waar mag ik Maak een verkoopmachine van je website naar toe sturen?