Selecteer een pagina

AMP. Heb jij er al over gehoord?

De kans is vrij groot dat ik je iets nieuws vertel wanneer ik zeg dat Google onlangs van start is gegaan met project AMP. Dat is niet zo zeer omdat ik zo snel zou zijn met dit nieuws maar meer omdat het nog niet opgepakt is door veel Nederlandse websites. AMP staat voor Accelerated Mobile Pages en het is wederom een zet van Google om aan te tonen hoe belangrijk zij het vinden dat het grote deel, dat het internet gebruikt op een mobiel apparaat, een goede ervaring voorgeschoteld krijgt wanneer zij jouw pagina’s bezoeken. AMP is al maanden geleden door Google aangekondigd maar lijkt rond 23 februari echt live te zijn gegaan.

Wat doet Accelerated Mobile Pages?

Ik gaf je net al aan dat AMP een nieuwe zet van Google is om iedereen die het internet op hun mobiele apparaat gebruikt een goede ervaring voor te schotelen. Dat is dan ook de inzet van dit project. Wellicht ben jij net als ik een van de gelukkige met een behoorlijke smartphone en een goede WiFi- en af en toe zelfs goede 4G verbinding. Je kunt het je misschien niet voorstellen maar over de gehele wereld is dat best schaars een behoorlijke smartphone, een goede WiFi- én een 4G verbinding. Als gebruiker van het internet weet je dat het meer dan irritant is wanneer het lang duurt voor een pagina geladen is. Project AMP is er om te zorgen dat ook mensen met minder behoorlijke smartphones, minder goede WiFI en/of mobiele verbindingen op een plezierige manier jouw pagina’s kunnen bekijken. AMP zorgt er namelijk voor dat een pagina gestript wordt van overbodige content en zorgt dat de uitgeklede versie van de pagina zo snel mogelijk vertoond kan worden.

AMP toont enkel de essentie van een pagina en laat ‘overbodige’ content achterwege om de pagina zo snel mogelijk te kunnen tonen.

Grote namen achter AMP

Alles geeft aan dat AMP niet zomaar een ideetje van Google is. Google werkt, voor het realiseren van AMP, samen met grote namen als Twitter, LinkedIn, Pinterest, Adobe en wellicht het interessants, met WordPress.

De monopolie van Google

Google zou Google niet zijn als ze er voor jou niet wat extra druk achter zouden zetten om over te gaan tot het gebruik van Accelerated Mobile Pages. In de laatste zoekresultaten zien de experts al vrij duidelijk terug dat websites welke gebruik maken van AMP een hogere positie krijgen dan websites die geen gebruik maken van AMP. Met andere woorden, Google trekt websites mét AMP voor. Los van de discussie of je de bezoekers van jouw websites het voordeel van AMP wil geven is het feit dat Google AMP voortrekt wellicht al genoeg reden voor je?

Moet ik aan de slag met AMP?

Accelerated Mobile Pages is iets dat echt net live gezet is. Dat is meteen een van de redenen dat er nog weinig over bekend is en dat er nog weinig implementatie instructies te vinden zijn. Je kunt ervoor kiezen de spreekwoordelijke kat even uit de boom te kijken en wanneer AMP iets algemener bekend is een beslissing te maken. Mocht je echter de eigenaar van een nieuwssite of blog zijn dan wil ik je toch aanraden aan de slag te gaan met AMP.

Hoe ga ik aan de slag met AMP?

Eerder gaf ik al aan dat ik het interessant vond dat Google, voor project AMP, samenwerkt met WordPress. Google ziet natuurlijk als geen ander dat WordPress een enorm grote speler op het internet is. Het is naar mijn mening dan ook een slimme zet om WordPress te betrekken bij dit project. Wanneer jij je website op het populaire CMS WordPress hebt gebouwd kun je gelukkig vrij eenvoudig aan de slag met AMP. Volg de onderstaande stappen, en neem vooral contact met me op als ik je ergens bij kan helpen: 1. Installeer deze plug-in AMP van Automattic 2. Indien je al gebruik maakt van de plug-in Yoast* dien je even deze plug-in Glue for Yoast SEO & AMP te installeren. AMP zorgt ervoor dat de meta-beschrijvingen van Yoast niet automatisch meegenomen worden. De gratis plug-in Glue for Yoast SEO & AMP corrigeert dit. 3. Je bent klaar. Het gaat om gratis plug-ins welke je enkel hoeft te installeren. Je hoeft zelfs niets in te stellen.

Is AMP zo makkelijk te implementeren?

Net als met veel dingen in het leven zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. In dit geval heb je de meest simpele manier gekozen om Accelerated Mobile Pages op jouw website te integreren. Je hebt nu bijvoorbeeld geen mogelijkheid om te kiezen wat er precies op jouw AMP pagina’s getoond wordt en ik kan me voorstellen dat je dat liever wel hebt. Je hebt nu in ieder geval een eerste stap gezet! In de aankomende tijd zal ik dieper ingaan op de AMP-revolutie en je bijvoorbeeld laten weten hoe je alsnog de baas bent over je eigen AMP pagina’s en de inhoud hiervan.

Laat me weten wat je van Accelerated Mobile Pages vindt

Ik hoor graag wat jullie van dit nieuwe Google project vinden en of jij ervoor kiest om (al) over te gaan of toch nog even te wachten.

Ik snap het, je staat te springen om te beginnen.

Laat me even weten waar ik 21 Quick Wins Om Je Website Winstgevend
Te Maken
 naar toe mag sturen.

Je bent er bijna.

Waar mag ik Maak een verkoopmachine van je website naar toe sturen?